Vandaag zullen we het hebben over roomboter en margarine. Heel veel mensen gebruiken geen roomboter omdat het ongezond zou zijn. Maar wat weten we nou over roomboter? Roomboter is een natuurlijk product dat weliswaar verzadigd vet bevat, maar geen transvet dat zo slecht voor de mens is. Dit in tegenstelling tot (plantaardige) margarine. Helaas zijn er nog steeds veel mensen die voor margarine kiezen omdat ze denken dat alles wat dierlijk is, per definitie slechter is dan plantaardig. Dat geldt niet voor alle producten.
Al tientallen jaren, wordt ons nadrukkelijk verteld dat we beter margarine kunnen eten om hartproblemen te voorkomen. Vooral mensen met een hoog cholesterolgehalte geloven de reclames waarin wordt verteld dat margarine beter is. Het blijkt heel moeilijk om een eenmaal verworven overtuiging te veranderen. Daarom kunnen veel mensen er niet in geloven dat roomboter beter is dan margarine. Ze eten al jaren margarine, staan misschien zelfs onder controle bij een hartspecialist en krijgen allerlei klachten zonder te weten dat margarine daar één van de boosdoeners van is. En ze stappen niet op roomboter over omdat ze denken dat dat ongezond is Vooraanstaande cardiologen hebben aangetoond dat verzadigd vet zoals in roomboter, veel minder slecht is dan de transvetten die margarine bevat. Tijd dus om de angst om roomboter te gebruiken los te laten.
“Verzadigd vet vormt geen probleem voor ons hart, terwijl producten met een laag vetpercentage meestal boordevol suikers zitten. Boter is niet zo slecht voor ons hart als het wordt beweerd”. Woorden van cardioloog Aseem Malhotra van het Croydon University Hospital Londen in het vooraanstaande medische tijdschrift het British Medical Journal. Hij voegt eraan toe, dat het tijd is om de mythe te doorbreken. De hartspecialist zegt tevens dat statines (cholesterolverlagende medicijnen) massaal worden voorgeschreven omdat de regering is geobsedeerd door de wens om cholesterol te verlagen en hartziekten te verminderen. In de praktijk blijkt, dat de bijwerkingen van de medicijnen nadelig zijn voor de miljoenen mensen die ze iedere dag innemen en dat zij de voordelen overschaduwen.
Transvetten die in fastfood, bakproducten en margarine worden getroffen, vormen een probleem, schrijft Malhotra in het British Medical Journal. Maar verzadigde vetten in roomboter, kaas en vlees is een ander onderwerp.
De volharding dat de verzadigde vetten moeten uit ons voedingspatroon moeten worden gehaald, hebben het risico op cardiovasculaire ziekten (hart- en vaatziekten) juist verhoogd. Er overlijden wereldwijd jaarlijks naar schatting 17 miljoen mensen aan deze ziekten. Recente wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat er geen verband is tussen de consumptie van verzadigde vetten en hart- en vaatzieken. “Verzadigde vetten hebben juist een beschermende werking”, aldus Malhotra. Hij voegt eraan toe, dat het verschil maakt uit welke producten we verzadigd vet binnenkrijgen. Roomboter bevat onder andere vitamine D, calcium en fosfor. Een tekort aan vitamine D wordt gelinkt aan een hoger risico op hartziekten. Calcium en fosfor verlagen mogelijk de bloeddruk.
Natuurlijk kunnen we vitamine D, calcium en fosfor uit andere voedingsmiddelen halen zoals verse groenten, noten en vis, maar hier gaat het erom dat roomboter meer voordelen heeft ten opzichte van plantaardige margarine dan de laatste tijd werd gedacht. Malhotra zegt dat mensen ten onrechte denken dat vetarme producten beter zijn voor hun gezondheid of dat ze hen helpen om af te vallen, terwijl de meeste vetarme producten boordevol toegevoegde suikers zitten. Volgens Malhotra zijn pure roomboter en onbewerkte kaas beter dan vetarme broodsmeersels. In plaats van statines innemen zouden mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zich moeten houden aan een voedingspatroon dat rijk is aan fruit, groente, olijfolie, noten en vis.
LOCOMOTORIUS, sportmedisch trainingscentrum
Wekelijkse rubriek m.b.t. vitaal ouder worden
Adres: Mr. H.J. Heylidystraat nr. 4 te Zorg en Hoop
Tel.: 8502091 / 400452
Website: www.fysiotherapiefitnesssuriname.com
E-mail: [email protected]
John Kiesel en Ricardo Bhola