Somohardjo: ‘Feti foe joe leti niet alleen voor PL’ers’

1 Feti foe joe leti niet alleen voor PL maar totale gemeenschap‘Een sociale bijstand van Euro 100 per maand zou goed zijn. Maar ik wil niet al te vroeg hoge verwachtingen scheppen. Wanneer het zover is, krijgen zij het wel te horen en kunnen zij hun namen doorgeven.’ Woorden van de voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL) Paul Somohardjo aan het adres van de groep burgers in het land van boven de 58 jaar oud. De partijvoorzitter heeft recent de Stichting Feti foe joe leti opgericht om op te komen voor de groep burgers in het land die voor de onafhankelijkheid minderjarig waren. Deze personen moeten momenteel 58 of ouder zijn. ‘Deze stichting is niet alleen voor de PL’ers, maar voor de totale bevolking’, verduidelijkt Somohardjo tegenover Dagblad Suriname.
Over enkele weken naar Nederland
Somohardjo verblijft na zijn buitenlandse parlementaire reis, een EU-ACP vergadering die vanaf 12 maart tot 21 maart in Roemenie wordt gehouden, in Nederland voor het voeren van gesprekken met de afdeling PL in Nederland. ‘We gaan de Nederlandse regering schrijven om na te gaan in hoeverre deze groep burgers in aanmerking kan komen voor de sociale zekerheden.’
Als je geen KLM kon betalen, ben je je sociale zekerheid kwijt
Somohardjo mikt op de groep Surinamers binnen de gemeenschap die voor de Onafhankelijkheid minderjarig waren. Als uitgangspunt stelt hij de leeftijd van 15 jaar vast. ‘Voor de Onafhankelijkheid waren we allemaal Nederlanders. Maar wanneer je een ticket voor de KLM niet kon betalen om naar Nederland te gaan, was je al je sociale en rechtszekerheid kwijt. Je kon niet opteren voor je Nederlanderschap.’ De politicus brengt in herinnering dat Surinamers gedurende de Onafhankelijkheid die wel konden afreizen naar Nederland om daar te verblijven, gegarandeerd waren van sociale en rechtszekerheid. Maar degenen die minderjarig waren, het zich niet konden permitteren om naar Nederland te gaan verloren hun sociale zekerheden.
Nederlandse politieke partij DENK ondersteunt dit geheel
De PL-voorzitter laat weten dat niet hij met dit initiatief is gekomen maar de politieke partij Denk in Nederland de aftrap heeft gedaan. Denk zit met drie kamerleden aan in de Tweede Kamer. Somohardjo die ook vergezeld is van een jurist zal verdere gesprekken voeren in Nederland. Er zal eerst getracht worden om met de Nederlandse overheid te praten voor het geraken tot een oplossing. Indien dit geen soelaas biedt, zal niet ervoor geschroomd worden om de Nederlandse Staat voor het gerecht te slepen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!