USV solidair met vrouwen Venezuela

USV-topvrouw Asha Mungra
USV-topvrouw Asha Mungra
De Unie van Surinaamse Vrouwen (USV) feliciteert alle vrouwen met de Internationale Vrouwendag. Deze dag staat in het teken van strijdbaarheid en het gevoel van solidariteit verspreid over de hele wereld. De USV verklaart zich solidair met de vrouwen van Venezuela die strijd voeren tegen het dictatoriaal regime van president Maduro. Het hoogste regeringsniveau van Venezuela is volgens de Verenigde Naties schuldig aan grootschalige, grove schending van mensenrechten. Bijkans 3,4 miljoen Venezolanen zijn gevlucht om de economische en humanitaire crisis. Vrouwen en kinderen lijden honger. Door chronische voedsel- en medicijntekorten en een hyperinflatie leeft volgens de Verenigde Naties ruim 85 procent van de Venezolanen onder de armoedegrens. Venezuela is in 25 jaar bijna onherkenbaar veranderd. De droom van de revolutie van Hugo Chávez en zijn opvolger Maduro is in duigen gevallen. Hulpgoederen worden door president Maduro geweigerd door landsgrenzen af te sluiten. Een ernstig moreel-ethisch verwerpelijke daad voor een socialistische leider.
De CNN-correspondent in Caracas heeft in zijn verslag van 2 februari in CNN Newsroom de steun van ‘kleine landen als Suriname’ aangehaald als teken van het regionaal en internationaal isolement van het regime van Maduro. De regering Bouterse heeft tijdens de stemmingen op de vergaderingen van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) met een handvol landen gestemd voor erkenning van de dubieuze verkiezing van Maduro. Met deze ondersteuning heeft Suriname zich verbonden aan een dictatoriaal regime dat zich schuldig maakt aan ernstige schending van mensenrechten. Dit is een dieptepunt voor het volk van Suriname en internationaal een slechte imago voor ons land.
De USV doet een oproep aan de regering om zich niet te verschuilen achter nationale wetten die inmenging verbieden, doch de internationale wetten inzake mensenrechtenschendingen te eerbiedigen. Zij spreekt de hoop uit dat onze regering alles in het werk zal stellen om de Venezolaanse regering op te roepen de hulp wel toe te laten. Venezuela verkeert in een ernstige humanitaire crisis. Volgens lokale hulporganisaties kampen 300.000 kinderen met ondervoeding. Negen van de tien ziekenhuizen hebben te weinig medicijnen. Ondersteuning van een land waarvan het volk in ernstige nood verkeert, is een morele plicht van elke natie. De USV roept de regering op om ook haar morele plicht jegens het volk van Venezuela na te komen en er voor te waken dat ons land en volk niet in een avontuur worden meegesleept die wij niet kunnen dragen, aldus de Unie van Surinaamse Vrouwen onder leiding van voorzitter Asha Mungra.

error: Kopiëren mag niet!