CBvS publiceert sinds 8 februari geen weekbalansen

Conform artikel 34 lid 1 van de Bankwet 1956 dient de president van de Centrale Bank eenmaal in de week melding te doen van de verkorte balans door plaatsing hiervan in het Advertentieblad van de Republiek Suriname, in een door de minister van Financiën goed te keuren vorm. Door de publicatie van de weekbalans dient zowel de toegankelijkheid van deze statistiek als de transparantie van de bank sterk vergroot te worden.
Hoewel het onstuimig aan toeging bij de bank, blijft deze verplichting gelden. Dit blijkt echter sinds de week van 15 februari niet meer te gebeuren. De laatste publicatie was van 8 februari. De moederbank heeft inmiddels al 3 weken geen balansen gepubliceerd. De samenleving tast nu in het duister over wat de grootste geldcontroleur van het land in haar boeken heeft staan. Geruchten over de impopulaire monetaire financiering laten zich geruime tijd horen. Hoewel dit door de minister van Financiën ontkend wordt, blijven waakhonden erop wijzen dat monetaire financiering momenteel geen optie mag zijn.
De nieuw bakken bankpresident, Robert-Gray van Trikt, heeft gisteren duidelijk aangegeven te staan voor transparantie en dialoog. De president zal dit nu hij zijn werk aanvangt nog moeten bewijzen. De weekbalans wordt aan het einde van elke werkweek na kassluiting opgemaakt en geeft onder meer inzicht in de financiële betrekkingen van de bank met het publiek, de overheid, de algemene banken en het buitenland. De weekbalans geeft ook aan hoeveel geld er in omloop is op de Surinaamse markt.
Zo kan worden uitgemaakt dat sinds eind 2018 er ruim SRD 192 miljoen extra aan bankbiljetten in omloop zijn gekomen. Het effect van meer geld in omloop hebben, is vaak te merken aan stijgende koersen. De bank had hierom sinds begin januari ruim SRD 45 miljoen afgeroomd. Sinds 22 februari blijkt de valutamarkt wederom zwaar te bewegen. Hierbij speelt niet alleen de hoeveelheid geld een rol, maar ook het vertrouwen in zowel de moederbank als het dagelijks bankieren, dat steeds achteruit gaat. De straatkoers stond gisteren al op het niveau van SRD 8.04 voor de Amerikaanse Dollar en SRD 8.50 voor de Euro.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!