Van Trikt uit zijn overtuiging in 86 seconden

1 Van Trikt uit zijn overtuiging in  86 secondenEen paar dagen nadat Robert-Gray van Trikt de Surinaamse nationaliteit aannam, trad hij aan als de nieuwe president bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Zijn eerste toespraak als governor van de Centrale Bank duurde ongeveer 86 seconden.
De nieuwe governor heeft vooralsnog niet gesproken over zijn aanpak op de bank. Hij vroeg naar ruimte om zich in te werken in zijn nieuwe uitdaging. “Er is een hele grote uitgaging in het vizier. Wat dat betreft ben ik ready met het team, dat ook mij zal ondersteunen in de toekomstige endeavors (Red…inspanningen). Wat dat betreft binnen de bank, ben ik er heilig van overtuigd dat wij de uitdagingen die ons tegemoet komen absoluut aankunnen”, zei Van Trikt.
Hij sprak met de pers af om binnen 2 weken wederom in contact te treden om nader in te gaan. “U moet mij even de gelegenheid geven om met het team, zoals we ook hebben afgesproken, alle elementen en uitdagingen in kaart te brengen, zodat ik wat dat betreft, goed geïnformeerd met u verder kan. Ik ben er één van dialoog. Ik ben er eentje wat dat betreft erg transparant. Voor degenen die mij kennen, weten wat we al hebben gedaan voor het land Suriname. Daar gaan wij voor. Ik als patriot van Suriname, dat is één waar ik voor wil dienen”, aldus de nieuwe bankpresident.
Na het ontslag van Glenn Gersie op 15 februari is Van Trikt per 1 maart officieel in deze functie benoemd en is hij intussen ook genaturaliseerd tot Surinamer. Het vertrouwen in de bank is behoorlijk geschokt. De belangrijkste taak van de nieuwe president is om het vertrouwen terug te winnen.
De Vereniging van Economisten in Suriname vroeg onlangs nog naar aandacht voor het risico van averechts werkende staatsbeïnvloeding. Regeringen zijn immers geneigd zich bij de beleidsvoering disproportioneel te laten leiden door politieke overwegingen, die op termijn vaak minder gunstig uitpakken voor de economie. Van de Centrale Bank mag anderzijds worden verwacht dat zij het hoofd zal bieden aan deze druk door wijs beleid te voeren en vast te houden aan hoge eisen van goed bestuur. Zij dient naar eigen oordeel en zonder enige bemoeienis van buitenaf zorg te dragen voor een effectieve en efficiënte uitvoering van haar wettelijke taakopdracht. Door middel van een transparante informatieverstrekking moet de bank het voorts aannemelijk maken dat haar beleidskeuzen in het beste belang van de Surinaamse burgers zijn. Hun actieve steun is onmisbaar bij de strijd tegen de inflatie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!