Angelic del Castilho: “Geweld tegen vrouw in de politiek is om haar uit de politiek te houden”

1Angelic del Castilho “Geweld tegen de vrouw in de politiek is om haar uit de politiek te houden”“Geweld tegen vrouwen in de politiek is nauw verbonden met geweld tegen vrouwen in het algemeen.” Dit stelt Angelic del Castilho, voorzitter DA-91, in verband met de Internationale Dag van de Vrouw. Het is volgens de politica van belang dit geweld, dat aan de basis ligt, effectief uit te bannen. Voor vrouwen in de politiek is dit een partijpolitieke grensoverschrijdende opdracht. Vrouwen, die voorop lopen in de strijd tegen geweld tegen vrouwen, verdienen de ondersteuning van elke politicus, maar in het bijzonder van alle vrouwen in de actieve politiek. “Geweld tegen vrouwen in de politiek is een issue, die zowel in Suriname als in de wereld niet voldoende onderzocht is. Wij zijn ons er wel van bewust dat het er is. Het begint al met seksistische opmerkingen, beoordelen van vrouwen op hun uiterlijk, hun gezag ondermijnen. Het uit zich ook wanneer men stelt dat vrouwen zich niet aan hun sociale rollen houden, voorbeeld door te vragen wat voor moeder de politica thuis is. De vrouw wordt op basis van haar vrouw zijn aangevallen en niet op basis van issues. Dat zien wij ook in Suriname. Over elke vrouw in de politiek wordt gezegd dat zij een buitenvrouw van iemand is of dat haar man aan de touwtjes trekt of zij geen goede moeder thuis is of dat zij zich heeft misdragen in haar jeugd. Voorbeelden zijn er zat. Ik weet dat over mezelf, Maisha Neus, Jennifer Simons, Marijke Jwalapersad. Men valt hun op hun vrouw-zijn aan. Geweld tegen de vrouw in de politiek is gefocust op de vrouw in de politiek, om haar uit de politiek te houden. Dit, om haar het zwijgen op te leggen en ook andere vrouwen de lust te ontnemen nog aan de politiek deel te nemen”, vertelt Del Castilho.
Op de dag van de vrouw staan wij altijd stil bij de bijzondere rol die de vrouw heeft. Die rol staat volgens de politica niet los van de totale samenleving. Wij zijn nu in een samenleving die voor ontzettend grote uitgadingen staat, waar bijzondere oplossingen voor nodig zijn. “Nu willen wij niet met dezelfde bijl hakken. Anders krijg je dezelfde resultaten. Nu willen wij het zodanig oplossen dat wij de weg van duurzame ontwikkeling opgaan. Zo beseffen wij dat de totale samenleving de vrouw alle ruimte biedt om de rol invulling te geven”, meent de DA-91-voorvrouw.
Dit betekent volgens Del Castilho niet dat de man wordt uitgesloten. Er dient een samenwerking te zijn, waarbinnen de vrouw de ruimte krijgt om binnen 100% van het bestuur van het land zichtbaar te zijn, in plaats van 1% of 50%. “Er schuilt heel veel capaciteit in onze vrouwen. Dit moet de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen”, aldus Del Castilho. Internationale Vrouwendag is bedoeld om na te denken over de geboekte vooruitgang, om te pleiten voor verandering. Het is ook bedoeld om moedige en vastberaden daden van vrouwen, die een buitengewone rol hebben gespeeld in de geschiedenis van hun landen en gemeenschappen, te gedenken.
Het 2019-thema ‘Think equal, build smart, innovate for change’ richt zich op innovatieve manieren, waarop we gendergelijkheid en de versterking van vrouwen kunnen bevorderen, met name op het gebied van stelsels voor sociale bescherming, toegang tot openbare diensten en duurzame infrastructuur.
Internationale Vrouwendag is ook een gelegenheid om na te gaan hoe het halen van de Sustainable Development Goals Agenda 2030 kan worden versneld. Dit kan door vaart te zetten achter de effectieve uitvoering van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Het gaat hier om doel nummer 5: gendergelijkheid bereiken en alle vrouwen en meisjes mondig maken. En nummer 4: zorgen voor inclusief en kwalitatief hoogstaand onderwijs voor iedereen en het bevorderen van lifelong learning. Het bereiken van de ambitieuze SDG’s vereist transformatieve verschuivingen, geïntegreerde benaderingen en nieuwe oplossingen, vooral als het gaat om het bevorderen van gendergelijkheid en de empowerment van alle vrouwen en meisjes.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!