Mensenhandelconferentie: positie van slachtoffer centraal

1Mensenhandel Conferentie Positie van slachtoffer centraalOm het maatschappelijk bewustzijn binnen de samenleving te vergroten, werd op 27 februari een Mensenhandelconferentie gehouden. De conferentie werd bijgewoond door actoren, die in het veld een rol te vervullen hebben bij het tegengaan van mensenhandel. Mensenhandel is een misdaad. Een misdaad dat gepaard gaat met mensoneerlijke omstandigheden, waarbij de fundamentele rechten van het slachtoffer worden geschonden. De regering heeft zich gecommitteerd om mensenhandel te bestrijden. Dit is terug te vinden in het strategisch document ‘Routekaart bestrijding mensenhandel 2014-2018’.
De positie van het slachtoffer in dit geheel is de afgelopen tijd meer centraal komen te staan. Dit, terwijl voorheen de nadruk vooral op de aanpak van daders gericht was Het idee was dat als de mensenhandelaar werd opgespoord en hem onmogelijk gemaakt werd om slachtoffers te maken, mensenhandel ondeugdelijk zou moeten worden. Alles valt en staat met het slachtoffer, omdat het een misdaad is tegen de persoon. Het huidig uitgangspunt is dat een goede bescherming van het slachtoffer tot betere aangifte leidt, waardoor de kans op het opsporen van de daders ook toeneemt.
De opening van de conferentie werd verricht door minister Stuart Getrouw. De keynote spreker was procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Het Korps Politie Suriname heeft in het jaar 2018 in totaal 228 aanhoudingen gepleegd, waarvan 123 in verzekeringstellingen en 73 zaken naar Openbaar Ministerie zijn doorgestuurd voor verder onderzoek. In 2018 is er echter maar 1 berechting geweest.
Mensenhandel heeft als kenmerk dat uitbuiting of exploitatie van een mens zich voordoen, zonder de wil van de persoon in kwestie. Echter houden ook deze mensen vaak de kaken stijf, waardoor de politie niet voor hen kan optreden zoals het hoort. Het ministerie van Justitie en Politie heeft op 8 februari een nieuwe campagne rond het tegengaan van mensenhandel en mensensmokkel gelanceerd. De slagzin van deze campagne is ‘Kijk om je heen. Doe er wat aan’. Het ligt in de bedoeling dat er landelijk activiteiten worden ontplooid om de Surinaamse gemeenschap wakker te schudden. Dit, in de zin van het actiever helpen bestrijden van dit probleem. Er bestaat nu een speciaal nummer (155) voor het aangeven van vermoedelijke gevallen van mensenhandel.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!