Suriname is van 28 februari tot en met 2 maart 2019 het gastland voor de 17de regionale meeting van de ACP-EU Joint Parliamentary Assembly. Volgens Andre Misiekaba, commissievoorzitter tevens vaste vertegenwoordiger van de ACP – EU in Suriname, worden ongeveer 35 gasten verwacht uit Europa en de Afrikaanse, Caraibische en Pacifische landen. Op een persconferentie stelde Misiekaba gisteren dat het in de bedoeling ligt om op de eerste dag van deze meeting vooral te kijken naar regionale integratie, waarbij de samenwerking in de Caraibische regio zal worden besproken en er ook een evaluatie zal zijn van de Economic Partnership Agreement (EPA). Misiekaba heeft eerder gesteld geen voorstander te zijn van ratificatie van de EPA. Hij heeft gevraagd om de discussie over EPA weer op de agenda te plaatsen. Vanuit het bedrijfsleven wordt echter al geruime tijd aangedrongen op een spoedige ratificatie. Volgens de NDP-fractieleider zal er ook gesproken worden over de veiligheid en politieke situatie in de regio, waaronder Venezuela.
Presentatie professor Sieuwnath Naipal te Weg naar Zee
Op de tweede dag zal de aandacht vooral worden gevestigd op handel en energie, waarbij diverse experts op deze gebieden aan het woord zullen komen. Hierna zal in de ochtend van de derde dag een workshop worden gehouden, waarbij het hoogtepunt is een fieldtrip aan het project te Weg naar Zee, waarbij professor Sieuwnath Naipal een presentatie zal verzorgen over de maatregelen die Suriname heeft getroffen in verband met de afkalving van de kust. Commissielid Dew Sharman merkte op dat deze fieldtrip in het kader is van werelduitdagingen, waar de moeite en inzet van Naipal als voorbeeld zullen dienen voor de grote wereld. Volgens hem is climate change één van de zaken die hoog op de agenda staan.
41 uit de 79 ACP landen behoren tot de ‘least developped countries’
Het Cotonouverdrag expireert in februari 2020 en zowel de ACP als EU hebben te kennen gegeven dat dit voortgang heeft. Volgens Misiekaba is er veel te zeggen over deze overeenkomst, omdat ACP landen nu wel erop staan dat zaken die niet in orde waren, wel komen. Van de 79 ACP landen, behoren 41 tot de ‘least developped countries’ (ldc) na een decennia werken met de EU. Van de 48 ldc landen in de wereld, behoren 41 tot de ACP groep. Dat zegt veel. “De Europese Unie heeft verzuimd om de infrastructuur aan te pakken in deze landen, de kennis over te dragen en te laten in die landen en er is niet geïndustrialiseerd. Dat heb ik ze steeds voorgehouden”, aldus Misiekaba.
Suriname in 2012 al gastheer geweest
In november 2012 is Suriname ook gastheer geweest voor de algemene vergadering. De ACP – groep is in 1975 opgericht. Voormalige koloniën van de Europese mogendheden maken deel uit van de ACP. Deze landen hebben zich verenigd om na te gaan hoe zij in dat verband meer voordelen kunnen halen binnen de internationale gemeenschap op onder andere handel. In de afgelopen periode zijn er diverse vormen van samenwerking geweest tussen de Europese mogendheden en hun voormalige koloniën. Er zijn verschillende Loméverdragen geweest, maar in 2000 heeft de EU een verdrag gesloten met de ACP-landen: het Cotonouverdrag. De parlementaire commissie bestaat uit de leden: André Misiekaba, Dinotha Vorswijk, Grace Watamaleo, Dew Sharman en Jenny Warsodikromo.
FR