SBBS verliest ruim SRD 200.000 per dag door staking

1SBBS verliest ruim SRD 200.000 per  dag vanwege staking werknemers
Frontfoto1De werknemers verbonden aan de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht Suriname (SBBS) moesten op woensdag 20 februari hun actie buiten het terrein van de organisatie voortzetten. Op dinsdag werd door de directie hen meegedeeld dat zij die staken, dat niet op het SBBS-terrein mogen doen. Daarnaast deelde de directie ook mee dat het principe van ‘no work no pay’ zal worden toegepast.
De bond stelt dat zij wacht op de directie om te praten over de koersaanpassingen op de salarissen en de salarisverhogingen. Dit, terwijl de directie stelt dat zij nog wacht op de bond om rond de tafel te komen voor de onderhandelingen. Tegen de tijd dat beide partijen gisteren tegenover de media waren uitgesproken, bleek geen van ze een hand naar elkaar toe te willen reiken. De werknemers (de bond) stonden in zon en regen op straat (voor een gesloten poort), terwijl de directie aan de andere kant zat te wachten.
Cao
Partijen zijn al geruime tijd bezig met de cao-onderhandelingen. De onderhandelingen zijn onderverdeeld in twee delen (niet-financieel en financieel). Het niet financieel deel (gebaseerd op secundaire voorzieningen) is zo goed als aan het einde van de onderhandeling. De focus van de werknemers is echter op de salarissen. De salarissen van de werknemers zijn geïndexeerd in Amerikaanse Dollars. Alle arbeidsovereenkomsten zijn in US$-bedragen aangegaan. De werknemers werden tot 2015 betaald in de tegenwaarde, met de geldende dagkoers. De toenmalige minister heeft de dagkoers in 2015 bevroren op SRD 3.35. Sinds 2015 ontvangen de SBBS’ers een salaris, gebaseerd op SRD 3.35 als koers.
Terwijl de bond met het onderhandelingsteam bezig was, heeft de bond in december 2018 van de directie een aanbod ontvangen voor een procentuele loonaanpassing. Dit ging buiten de cao-onderhandeling en was volgens de bond al een teken van een opgestarte financiële onderhandeling. “In plaats daarvan hebben wij gezegd: laten wij praten over de koersaanpassing. Tot de dag van vandaag staat de directie niet open daarvoor. Zij stellen dat zij de afspraken niet kennen. Dat kan ik me niet voorstellen, want wij hebben met de mensen gezeten”, stelt Dino Sooprayen, ondervoorzitter van de vakbond bij SBBS.
Loon en koers
Op 31 januari is de directie medegedeeld dat de bond in actie gaat als zij niet met hem wil onderhandelen. “Wij gaan pas dinsdag in actie. Wij hebben de directie dus ruimschoots de ruimte gegeven om met ons te praten en aan tafel te komen”, stelt Souprayen. “De directie focust zich alleen op de loonsverhogingen (procentueel) en wil dat van de koersverhoging wegmoffelen. Maar dat kan niet. Sinds het bestaan van SBBS wordt er zo betaald. Mensen doen alsof het een ontdekking is van nu, maar dit wordt al lang zo gedaan. De mensen hebben al 4 jaren opgeofferd. Men vergeet dat het deze mensen zijn die de organisatie draaiende hebben gehouden. Men vergeet dat wij 3 jaren lang geen directeur hadden. Auto’s zijn ingetrokken. En toch gaan deze mensen elke dag het veld op om geld voor het land binnen te brengen. Wanneer wij vragen om te verdienen wat van ons is, dan kan het niet, zegt Souprayen.
Verlies
Sinds de staking begon, blijken de operaties van SBBS volgens het onderhandelingsteam in gedrang te zijn gekomen. De controles op houtblokken zijn stopgezet. Keuringen zijn stopgezet. Exporten gaan niet door. Voor de houtsector is dit een groot verlies.
Op dagbasis lopen de operaties vanwege zulke acties terug met bijkans 97%. In geld uitgedrukt komt dit volgens het directieteam neer op het verlies van een daginkomen van tussen de SRD 250.000 en SRD 350.000. Op dagbasis is het verlies dus ruim SRD 200.000. Dit zijn dan alleen maar de inkomsten die door SBBS worden geïnd. Er zijn andere instanties die afhankelijk zijn van de diensten van SBBS. Ook hun werk en dus inkomsten komt hierdoor in gedrang.
Souprayen is blij dat het directieteam het verlies zelf kapitaliseert. Hij meent dat de werknemers die nu in actie zijn, precies weten wat de organisatie verdient. “Wij zien alles. Wij weten dat SBBS het zich kan bedruipen. Daarom vragen wij om ons tegemoet te komen. Nu is de koers al bijna SRD 9. Wij komen niet uit”, meent Soeprayen.
Ondanks de schade komt de directie niet naar de bond toe om met hem te praten over een oplossing voor de actie. Integendeel maakt de directie de situatie erger door de werknemers in zon en regen op straat te zetten. “Als vader van het huis zal jij jouw kinderen roepen om te praten wanneer het niet goed gaat. Deze vader laat zijn kinderen buiten in de felle zon staan”, zegt Souprayen.
Geen loonaanpassing sinds 2010
De werknemers stellen dat zij sinds 2010 geen loonsverhogingen hebben gehad. Volgens de directie hebben de arbeiders in 2017 wel een loonronde gehad. Zij menen dat de stelling (van geen salarisaanpassing sinds 2010) niet op waarheid berust en rechtgetrokken moet worden. Souprayen lacht erom en benadrukt dat de in 2017 een deel van de werknemers een overbruggingstoelage heeft gehad. “Om de kleine man een beetje te helpen, terwijl wij onderhandelen. Het was een groep van een bepaald niveau. Mensen verdienen nog SRD 1500 binnen SBBS. Een pure salarisverhoging is sinds 2010 niet gekomen”, aldus Souprayen. De bond telt 205 leden. De meeste leden waren aanwezig tijdens de actie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!