Suriname weet momenteel heel weinig over zijn deel van het Guyanaschild. De kennis zit meer bij de grote mijnbouwmaatschappijen, zoals Newmont en Iamgold. De kunst ligt er volgens geoloog Theo Wong nu in om al deze kennis bijeen te krijgen en een goed beeld te vervaardigen van hoe de geologie van Suriname in elkaar zit. “Eigenlijk zijn de maatschappijen verplicht hun data af te staan aan de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD). Maar als je geen deskundigen hebt bij GMD, kunnen die er ook niets mee doen. Daar werken wij nu aan: de data vrij te krijgen en personeel op te leiden”, stelt Wong.
Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen organiseert in samenwerking met professor Theo Wong van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) en de Australische organisatie, Australian Mineral Industries Research Association (AMIRA), de 11de Inter Guiana Geological Conference in Paramaribo. Deze conferentie vindt plaats op 19 en 20 februari 2019 in Hotel Torarica.
De conferentie richt zich specifiek op de geologie van het Guyanaschild. Dit schild omvat verschillende landen, zoals Suriname, Guyana, Frans-Guyana, Venezuela, Brazilië.
Na 43 jaar was het gisteren voor het eerst dat deze conferentie gehouden werd. Suriname had op de laatste conferentie in de jaren ’90 beloofd de eerstvolgende conferentie te zullen organiseren. Het is er eerder niet van gekomen, vanwege de economische suatie van het land.
“Wij hadden geen geld om onderzoek uit te voeren. Dit soort onderzoek is kostbaar. De GMD heeft jarenlang toen er voldoende geld was, onderzoek kunnen doen. Zij hebben een prachtige kaart gemaakt. Zij hebben het bauxiet van West Suriname en de aardolie van Saramacca ontdekt”, stelt Wong. Het is vervolgens bergafwaarts gegaan. Nu is het de universiteit die het onderzoek heeft opgepakt in samenwerking met de GMD. Het is nu echter de universiteit die de deskundigheid aanbiedt.
Er komt volgens Wong een moment waarbij het land Suriname ook zelf initiatieven moet ondernemen om de mijnbouw te promoten, te ontwikkelen en te beheren. “Denk maar aan het uitgeven van concessies. Niet iedereen moet a la dol gaan mijnen”, stelt Wong.
De nieuwe geologische data moeten vooral het onnodig uitgeven van concessies helpen voorkomen, waardoor mijnbouwers gerichter kunnen werken.
Kavish Ganesh