Wilgo Koster: “Ouders weten vaak niet dat hun kinderen seksueel actief zijn”

Wilgo Koster
Wilgo Koster
Alhoewel velen vrezen voor een tienerzwangerschap, blijkt dat ouders weinig tot geen voorlichting geven aan hun kinderen. Dit stelt Wilgo Koster, algemene coördinator van Stichting Buurtwerk Latour (Stibula), tegenover Dagblad Suriname. Meisjes in de leeftijdscategorie tussen 13 en 19 jaar die met een zwangerschap te maken krijgen, worden gerekend tot tienermoeders. Suriname is na Guyana in de Caribische regio het land met het hoogst aantal tienermoeders; jaarlijks worden er gemiddeld 10.000 baby’s geboren waarvan 18% afkomstig is van tienermoeders. “Ouders weten vaak niet dat hun kinderen seksueel actief zijn. Wanneer we merken dat kinderen op zeer jonge leeftijd seksueel actief zijn, moeten we onze ogen niet sluiten voor de realiteit”, verduidelijkt Koster.
De nodige seksuele voorlichting is in huiselijke sfeer nogal taboe. Koster voert aan dat er anno 2019 nog steeds ouders zijn, die weigeren om die voorlichting te geven. Op de basis- en muloscholen komt die informatie enigszins wel tot uiting. Zo heeft de toneelgroep Asago met medewerking van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) en diverse muloscholen een informatietoneel georganiseerd in de afgelopen week op het terrein van Stibula. Hieraan waren er kosten van SRD 7,50 verbonden. De ouders waren vooraf in kennis gesteld hiervan en de participatie van hun kinderen was geen verplichting. Door een bezorgde ouder is aan de orde gesteld dat de voorlichting aan jeugdigen beneden de leeftijd van 17 jaar averechts kan werken. Koster vindt deze bezorgdheid niet helemaal terecht.
“Als we het erover eens zijn dat tienerzwangerschap en ook geslachtsziekten ver van onze kinderen moeten blijven, moeten we allereerst erover leren praten. En het moet verteld worden op een manier dat kinderen het kunnen begrijpen.” Een toneelopvoering is daarbij een goed hulpmiddel, niet alleen voor de jeugdigen maar ook voor de ouders. Zo is er bij het recente informatietoneel wel meegeven hoe kinderen de waarheid verbergen voor hun ouders. “Vaak zien we dat kinderen voor een telefoon of belkaart hun lichaam verkopen. Komen ze met zo een telefoon thuis aan, bedenken ze allerlei redenen om eronderuit te komen.” Koster benadrukt dat het inderdaad belangrijk is om stil te staan hoe de boodschap overgebracht wordt om een averechts effect te voorkomen. Hij blijft echter volharden: “Ouders moeten leren om in te spelen op de veranderde situaties waarin onze kinderen terecht zijn gekomen.”
Volgens Koster zijn het bovendien de leerlingen van de eerste en tweede klas van de muloscholen, die met een tienerzwangerschap te kampen krijgen. Juist deze doelgroep heeft de seksuele voorlichting dus nodig. Het idee dat er tijdens de voorlichting condooms worden verstrekt aan elke scholier, berust niet op waarheid. Koster die aanwezig was op de voorlichtingsdag beklemtoont dat er condooms aanwezig waren, echter lag het aan de jeugdigen zelf of ze het wilden meenemen. “Een kind dat seksueel niet actief is, pakt geen condoom. Maar zij die wel actief zijn en stoer willen doen, nemen het meteen. Ze kunnen het ook in de winkel kopen zonder dat de ouders het weten. Daarom moeten we seksualiteit uit de taboesfeer halen”, aldus Koster.
KSR

error: Kopiëren mag niet!