De Werknemersfederatie Universiteit (WFU) had tot gisteren nog geen reactie ontvangen van zowel het bestuur van de universiteit (BvU), de vicepresident, als de president. WFU heeft al met het BvU, onder leiding van Lothar Boksteen, gezeten. Er zijn realisatiepunten geïnventariseerd. Echter kwam er sinds de inventarisatie geen reactie van het bestuur op de uitbetaling van de twk van het technisch- en administratief personeel. Van de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur verwacht WFU geen reactie, gezien die volgens de organisatie afstand heeft genomen van haar verantwoordelijkheid.
Vandaag komen de verhitte werknemers bijeen om wederom te vergaderen over de vervolgstappen die zij zullen ondernemen. Het ligt vakbondsman Soenil Soekhnandan in de bedoeling dat zij hun acties verscherpen om de druk op beleidsmakers te verzwaren. “Wij hebben eerst de minister gehoord. Zij heeft te kennen gegeven dat zij niet bemoeit in de kwestie, omdat zij niet de gesprekspartner is. Zij bemoeit niet met de universiteit. Frappant, want zij bemoeit zich wel met het ontslaan van de voorzitter van het BvU. Waarmee ben je dan bezig? Wij vellen geen oordeel over wat er in de top gebeurt. Wij hebben onze eigen problemen. Het gaat niet alleen om salarissen, maar ook betaalschema’s, die men zelf heeft geproduceerd en nu niet in staat is te bewerkstelligen. Nu horen wij dat de begroting (van Adekus en de regering) nog niet goedgekeurd is. Maar dat de begroting niet is goedgekeurd, ligt niet aan ons. Wij hebben bij elke onderhandeling gevraagd als het bestuur mandaat heeft om overeenkomsten aan te gaan.
Wij vragen dit, omdat wij bij de voorganger van de huidige minister, Robbert Peneux, eyeopeners hebben gekregen. Je kunt zeggen wat je wilt, maar met Peneux hadden wij een goede verstandhouding. Hij heeft ons bepaalde dingen voorgehouden. Vandaar wij altijd naar mandaat vragen”, stelt Soekhnandan.
De minister stelt zich volgens Soekhnandan op het punt dat de universiteit een autonome organisatie is, en zij dus niet zal bemoeien in deze aangelegenheden. Dit brengt de werknemers in een lastige positie, gezien zij vorig jaar nog met het BvU, met mandaat van de minister, een overeenkomst is aangegaan over haar (financiële) rechtpositie. De minister kaatst de bal terug naar het BvU, dat duidelijk aangeeft geen geld in kas te hebben om de afspraken na te komen. Afspraken die zijn gemaakt na toezeggingen van de regering aan het BvU.
Dagblad Suriname verneemt van andere bronnen dat ook de Vereniging van Wetenschappelijk Personeel Universiteit (VWPU) het bestuur van de universiteit een deadline heeft gesteld. De deadline zou op 15 februari zijn gesteld, omdat studenten momenteel in hun tentamenperiode zijn. VWPU wenst daar geen onderbreking in te brengen. WFU schreef het bestuur op 28 januari 2019 aan met betrekking tot het besluit tot protest in een gecombineerde alv. Het protest ging om de uitgebleven salarissen en twk-uitbetalingen die met het bestuur zijn overeengekomen. De salarissen zijn inmiddels gestort, maar er is geen spoor te zien van de afgesproken twk.
Als direct gevolg hiervan is het WFU-bestuur opgedragen om rechtstreeks contact op te nemen met de vicepresident, respectievelijk president van de Republiek Suriname voor realisatie van onderhavige punten. Het actiemodel (werken van 7.00 uur tot 12.00 uur) werd gehandhaafd.
De verscherping van de actie betekent dat de alv mogelijk bij de ‘poort’ wordt voortgezet, waarbij tegelijkertijd zal worden gezorgd voor de beveiliging van de medewerkers. De verwachting is ook dat de tijd van 12.00 uur naar voren zal worden gehaald.
Kavish Ganesh