Strijd leveren voor eigen geld gewoonte geworden
De actie van het technisch en administratief personeel op de Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) is per gisteren om 8.00 uur opgeschort. Na de verscherping van de actie voor het gebouw van het Medisch Wetenschappelijk Instituut (MWI), een verlengstuk van de universiteit, is de groep gisteren rond 10.00 uur in de ochtend opgetrokken naar het kabinet van de vicepresident (vp).
De vp heeft het universiteitspersoneel mondeling toezeggingen gedaan. De eisen waren aanvaardbare afwikkelingen van de rechtsbesluiten met betrekking tot de collectieve arbeidsvoorwaardenregeling 2017 en 2018, start onderhandelingen 2019, gratificatie voor de Tap’ers in verband met het 50-jarig bestaan van de universiteit, opheffing van de verlate uitbetaling van de Tap’ers (inclusief financiële compensatie ter attentie van het boeteaspect), samenstelling en functionering van een gecertificeerde humanresourcesmanager en een beloningsstructuur voor de universiteit. “De vp heeft duidelijk te kennen gegeven dat er geld is. Er is geld. Zaken moeten gewoon uitgevoerd worden”, vertelt vakbondsman Soenil Soekhnandan. Het afgesproken betaalschema voor de twk blijft gehandhaafd. De werknemers ontvangen de verlate twk over de maand januari alsnog in de maand februari. Daarnaast zal het universiteitsbestuur de instructie krijgen om over de collectieve arbeidsvoorwaardenregeling met de bond te praten.
“Wat niet uitbetaald is in januari komt waarschijnlijk in februari op de salarissen. De vp zal nu afstemmen met de minister van Financiën. Het schema blijft gehandhaafd”, stelt Soekhnandan. Over het steeds laat uitbetalen van de salarissen werd er ook in de menigte gesproken. Blanker werd gevraagd als hij dit wel heeft aangekaart bij de vp. Dit bleek echter niet gebeurd te zijn. Hij bood zijn verontschuldiging en verzekerde de leden dit middels een schrijven de vp te doen toekomen. Na het gesprek met de vp werd de opschorting van de actie verkondigd.
De staking duurde ruim een week. “De vp komt en lost de kwestie binnen 15 minuten op.” Volgens Hugo Blanker, voorzitter Werknemers Federatie Universiteit (WFU), was dat een applaus waard, maar niet volgens alle leden van de bond. Die hadden liever vanaf het begin al een oplossing gezien. “Het is meer een gewoonte geworden op de universiteit: zolang jij niet gaat strijden, wordt er niets gerealiseerd. Men moet af van dit systeem. De mensen worden sinds vorig jaar keer op keer geconfronteerd met verlate uitbetalingen van salarissen”, vertelt Soekhnandan.
Blanker refereerde alvorens hij met de vp aan tafel ging aan een oude uitspraak van president Desi Bouterse. “Ik heb de president van onze republiek een keertje horen zeggen dat wij niet werken (dat Surinamers lui zijn). Ik kan de president niet kwalijk nemen. Als hij in zijn omgeving kijkt, krijg je inderdaad de indruk dat mensen niet werken. Ik wil de president uitnodigen om in het veld te gaan en te kijken naar de ouders die om 4.00 uur opstaan om hun kinderen klaar te maken en zichzelf klaar te maken om te gaan werken. Ik wil de president uitnodigen om te kijken naar zijn ministersteam. Wij schrijven een brief. Dan komt men zeggen dat men het druk heeft met andere activiteiten”, stelt Blanker. Hij refereert aan de brief die is geschreven naar de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, die zich heeft onttrokken als beroepsinstantie voor deze groep werknemers. Vandaar zij zich hebben moeten wenden tot de vp. Het lijkt volgens enkele WFU’ers op dat de vp, die maar als taak heeft om de raad van ministers te leiden het werk van de minister heeft zitten doen. Dit getuigt volgens hen in ieder geval niet van goed en juist bestuur.
Kavish Ganesh