Wangsabesari voorstander subsidie politieke partijen

NDP-parlementariër Oesman Wangsabesari vindt dat met het niet toestaan van samenwerking tussen politieke partijen vóór de verkiezing, politieke partijen nu ‘veel meer in hun eigen zak’ zullen moeten gaan om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. De politicus is voorstander van het subsidiëren van politieke partijen door de Staat. “Als je heel goed wil gaan meedoen aan de verkiezing, dan is er hele grote voorbereidingsperiode daarop voorafgaand. We denken bijvoorbeeld aan de politieke vormings- en scholingsactiviteiten, informatievoorziening, politiek-vriendschappelijke activiteiten, activiteiten ter bevordering van participatie van jongeren, het betrekken van niet-leden bij partijactiviteiten en ook activiteiten in het kader van de verkiezingscampagne. Dat zijn een heleboel kosten. Die kosten zullen nu moeten worden gedragen door de individuele politieke organisatie. Zijn zij in staat om dat te doen?”, zei de parlementariër tijdens de openbare commissievergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Op de agenda stonden de wijzigingen met betrekking tot de kieswetgeving in de grondwet, de Kiesregeling en het Decreet Politieke Organisaties. De regering wil artikel 7 van de Kiesregeling schrappen om pre-electorale samenwerkingen te verbieden.
Ook kosten bij registratie en deelname
Wangsabesari is voorzitter van de Nieuwe Stijl KTPI (NSK), die tijdens de afgelopen verkiezingen onder de vleugel van de NDP heeft deelgenomen aan de verkiezingen. Door opschuiving is hij enkele maanden terug wederom in aanmerking gekomen voor een plaats in het parlement. De politicus heeft ook moeite met wijzigingsvoorstellen in het Decreet Politieke Organisaties, waar politieke organisaties nu ook kosten moeten gaan betalen voor registratie en deelname. “Dus eigenlijk twee maal. Aan de ene kant moeten zij de kosten gaan dekken voor hun campagnevoering en nu ook bij het registreren en deelnemen aan de verkiezing. Voor politieke organisaties zal het moeilijker zijn om deel te nemen aan de verkiezing”, aldus de politicus.
Lening vanuit de Staat
Wangsabesari is voorstander van de financiering van politieke organisaties. “In veel landen is er toch wel een wet, waarbij politieke organisaties onder bepaalde voorwaarden in aanmerking kunnen komen voor subsidie. Het zou toch een goede match kunnen zijn, waardoor zij transparanter kunnen werken aan de verkiezing”, aldus de volksvertegenwoordiger. Wangsabesari wordt in deze gedachte ondersteund door Celsius Waterberg, die recent uit de BEP is gestapt, en DOE-parlementariër Carl Breeveld. Waterberg denkt na subsidie ook in de richting van een lening vanuit de Staat aan partijen. “Niet alle organisaties hebben kapitaalkrachtigen”, stelde Waterberg.
Contributie leren betalen
Volgens Breeveld voorkomt zoiets oneigenlijke geldstromen en allerlei immorele bewegingen bij politieke partijen. Hij vindt het echter ook tijd dat leden contributie betalen. “Willen wij bijdragen aan de organisatie door gewoon contributie te betalen? Teveel burgers zeggen dat ze lid zijn van een partij, maar niets bijdragen. Laten wij elkaar recht in de ogen aankijken. We willen stemmen en zetels hebben, maar wij willen niet betalen. We wachten liever op grote geldschieters. Dat is immoreel. Put your money where your mouth is”, aldus de parlementariër. De regering is er nog niet helemaal uit over de wijzigingen die aangebracht zullen worden in het kiesstelsel. Vicepresident Ashwin Adhin heeft meegedeeld dat er nota’s van wijzigingen zullen komen in de wetsontwerpen.
FR

error: Kopiëren mag niet!