Stutgard: Handhygiëne zeer belangrijk bij voorkoming influenza

“Wat ontzettende belangrijk is in het geval van het infleunza A H1N1 virus, is handhygiëne. Hygiëne is belangrijk, maar handhygiëne is van eminent belang. Als we in voldoende mate onze handen reinigen en desinfecteren, dan is de kans klein dat je jezelf blijft infecteren en anderen besmet. Als je je handen niet in voldoende mate gereinigd en gedesinfecteerd hebt, ga niet met je vingers aan je ogen, neus, mond, oren en geslachtsdelen, want een virus heeft de slijmvliezen nodig om in het lichaam binnen te komen. Met dat soort zaken moeten we rekening houden.”
Dit zegt voedseltechnoloog tevens handhygiënedeskundige Ricky Stutgard in het kader van de griepepidemie die momenteel in Suriname heerst. “Mensen die ziek zijn wil ik adviseren om wegwerptowels te gebruiken. Als je een wegwerptowel gebruikt bij het snuiten, gooi je die weg. Als je zakdoeken gebruikt en je bent aan het snuiten, dan ben je in principe jezelf steeds weer aan het infecteren. Ook loop je dan rond met een zakdoek waarin het virus is en waarmee je anderen kunt besmetten.”
Dodelijke slachtoffers
Inmiddels blijken al vijf mensen aan het virus te zijn overleden. Volgens Stutgard zijn het meest kwetsbaar kinderen jonger dan vijf jaar, seniore burgers boven de zestig jaar, zwangere vrouwen en mensen met een chronische ziekte en personen die herstellende zijn van een ziekte. Voor hen kan het virus dodelijk zijn. Mensen die ook extra vatbaar zijn, zijn degenen die werken in een omgeving waar veel mensen grieperig zijn, zoals in ziekenhuizen en poliklinieken.
Verschijnselen
Het influenza A H1N1 virus staat ook bekend als Mexicaanse griep en varkensgriep. Verschijnselen kunnen zijn koorts, misselijkheid, diarree en onderbuikspijn. Het influenzavirus tast vooral de bovenste luchtwegen aan. Tegen een virusinfectie is er in principe geen medicijn. Eventuele middelen die worden voorgeschreven zijn om de pijn te verzachten en om de groei van het virus tegen te gaan. Het is de weerstand van elk mens die het probleem moet oplossen.
Weerstand versterken
“Het is jouw weerstand die we daarom een boost moeten geven om het probleem dat er is te verhelpen. Dat doe je onder andere met vitamine C, omdat die je weerstand een boost geeft. Verder wil ik adviseren dat ze vitamine B-complex moeten gebruiken, omdat vitamine B-complex ervoor zorgt dat jouw organen door blijven functioneren. Het is namelijk zo dat je eiwithuishouding, je vethuishouding, je mineralenhuishouding en je vitaminehuishouding in je lichaam moeten blijven functioneren, waardoor je lichaam sterk genoeg wordt om antistoffen te produceren tegen dat virus”, aldus Stutgard.

error: Kopiëren mag niet!