Braakliggende Prins Bernhardpolder zeer nadelig voor rijstboeren

De rijstarealen te Prins Bernhardpolder, die reeds geruime periode braak liggen, hebben nadelige gevolgen voor de rijstboeren. ‘Daar is de broedplaats van alle ziekten en plagen’, geeft de voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), Harrynannan Oemraw, aan in gesprek met Dagblad Suriname. ‘Dit braakliggend terrein moet altijd schoon zijn’, verduidelijkt Oemraw. Een persoon met de Nederlandse nationaliteit had dit terrein gehuurd voor het planten van rijst. Het niet nakomen van gemaakte afspraken met de eigenaar eindigde in een rechtszaak. Deze kwestie ligt momenteel op het bord van de rechterlijke macht.
LVV-minister op de hoogte gesteld
Oemraw legt de nadruk op dat de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) door hem op de hoogte is gesteld van deze problematiek. Vooral de nabije buren die rijst planten in de Hamptoncourtpolder en de Sawmillkreekpolder hebben het zwaar te verduren. Op vrij regelmatige basis heeft hun padieaanplant te kampen met ziekte en plagen. Oemraw blijft erop hameren dat indien dit terrein niet beplant wordt met rijst, het tenminste schoongehouden moet worden. ‘Het moet altijd schoon zijn.’ Dit probleem haalde Oemraw gisteren ook aan bij de pas geïnstalleerde districtscommissaris van Nickerie. Hij was op het commissariaat met zijn bestuur in verband met een kennismakingsbezoek.
Terrein intrekken voor produceren zaaizaad
Oemraw heeft vaker erop gehamerd om het braakliggend gebied in de Prins Bernhardpolder in te trekken. Dit voorstel had hij ook gedaan aan de LVV-bewindsman. ‘Ik had voorgesteld om dit terrein in te trekken en te verdelen onder de rijstboeren van Wageningen en Middenstandspolder omdat ze geen water hebben om hun padie te planten. Konden ze gebruik maken van dat terrein. Indien deze optie niet uitvoerbaar bleek te zijn, had hij ook een voorstel gedaan voor het opzetten van een zaaizaadbedrijf.
Het produceren van kwalitatief goed zaaizaad zal de rijstboeren ten goede komen. Je areaal beplanten met kwalitatief goed zaaizaad zal ook resulteren in een kwalitatief goede oogst. ‘Ja, ik heb dit zoveel keren gezegd, toch doet men niets.’
Maar 14.000 tot 15.000 hectare ingezaaid
Dit seizoen is maar een hoeveelheid van 14.000 tot 15.000 hectare ingezaaid, terwijl het afgelopen seizoen tussen de 23.000 en 24.000 hectare was ingezaaid. De lage hoeveelheid aan padie-inzaai is te wijten aan de waterproblematiek, waar de rijstboeren van Wageningen en Middenstandspolder nog steeds gebukt onder gaan. Van de in totaal 5.000 hectare te Wageningen is maar 800 tot 900 hectare ingezaaid. En de 1600 hectare te Middenstandspolder is maar voor een deel van 300 hectare beplant. Uit de totale inzaai van 14.000 tot 15.000 hectare behelst de inzaai van Wageningen en de Middenstandspolder slechts een percentage van 20 procent. Het resterend 80 procent betreft de overige rijstarealen in Nickerie. ‘Sedert april van het vorig jaar heeft Suriname 3 splinternieuwe pompen gekregen van India. Die pompen zijn aan de kant gesmeten. Terwijl de rijstboeren van Wageningen en Middenstandspolder geen water hebben om hun padie-inzaai te doen.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!