Penitentiaire Ambtenaren stellen minister Juspol op de hoogte van ultimatum

De minister van Justitie en Politie is gisteren in de ochtend door de Bond bij de Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) per schrijven verwittigd van het besluit van haar algemene ledenvergadering. De minister krijgt een week de tijd (tot en met woensdag 6 februari) om de rechtpositie van de ambtenaren binnen de penitentiaire inrichtingen te verbeteren. Dit besluit werd vervat en goedgekeurd middels een motie op de alv.
De heet hangijzer bij de ambtenaren is de nieuwe loonreeks. Die is eerder ook besproken met de voorganger van de huidige minister. De informatie ligt ook daar bij het ministerie. Echter vroeg de huidige minister wederom stukken op. Die zijn ook opgestuurd door de bond. Volgens de bond zijn van bondskant aan alle verplichtingen voldaan. Echter werd de bond maar niet uitgenodigd om verder te praten over de uitvoering.
KPA zit al jaren met problemen. Van de organisatiestructuur tot zelfs schoeisel laat vooralsnog te wensen over. Verschillende ministers hebben zelfs de verzelfstandiging van de dienst beloofd. Echter laat dat nog lang op zich wachten. De dienst telt ongeveer 1027 medewerkers, waarvan 674 penitentiaire ambtenaren. Vanwege een tekort aan manschappen bij het KPA zijn de penitentiaire ambtenaren genoodzaakt om over te werken om de dienst draaiende te houden en de gemeenschap veilig te stellen.
In het kader van de integrale veiligheid moeten het Korps Penitentiaire Ambtenaren en de ondersteuningsgroepen adequaat getraind en toegerust worden. Er moeten speciale voorzieningen worden getroffen voor de gevangeneninrichtingen, zoals speciale beveiligingsapparatuur. Het KPA moet geëvalueerd worden ten aanzien van haar huidige structuur en functioneren.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!