‘Met het opnieuw vorm en inhoud geven aan de huidige regeringsformatie, geeft president Desi Bouterse zichzelf en zijn regering een brevet van ongeschiktheid.’ Tot deze conclusie komt VHP -assembleelid Asiskumar Gajadien. “In 8½ jaar heeft hij niet gezien hoe hij productief en efficiënt moet werken. Dat wil dus zeggen dat de president zichzelf een brevet van ongeschiktheid geeft. Dit zijn standaardverhalen van deze president, waarbij hij probeert zand in de ogen van de samenleving te strooien. Uitspraken als ‘now mo du en trafasi’ of ‘a no mi, na den trawan’. Dan wordt het ‘niet ik, maar mijn pion vicepresident heeft niet goed gefunctioneerd’. Omdat hij die pion niet kan vervangen, gaat hij nu een ander systeem instellen om het werk zogenaamd beter te doen. Dat zijn de standaarddingen van deze president”, benadrukt de VHP’er tegenover Dagblad Suriname. Het staatshoofd zei tijdens de algemene politieke beschouwingen dat hij zijn regeerteam niet zal reshufflen, maar het huidig team zodanig zal inzetten om meer rendement te halen voor de rest van deze regeertermijn. Gajadien vermoedt dat het staatshoofd commissies en raden zal instellen om invulling te geven aan deze uitspraak. Hij verwacht echter weinig van deze nieuwe aanpak. “Er is weinig hoop bij de samenleving achtergelaten. De samenleving wil oplossing voor de financieel-economische crisis, zij is niet geïnteresseerd in een nieuw regeerstijl. Hoe zal de puinhoop van 8½ jaar Bouterse worden aangepakt?”, aldus de politicus.
‘Ze hebben de meerderheid’
Gajadien vindt het vooral jammer dat de 26 aanwezige leden van de coalitie op 22 januari niet voor het algemeen belang zijn gegaan door ‘een goede en duidelijke motie van de oppositie’ met hun meerderheid weg te stemmen. De motie van de oppositie is tijdens de algemene politieke beschouwingen afgestemd met 26 tegen en 10 vóór. “Het goedkeuren van de een motie van hun en het afwijzen van dat van ons, is niet verwonderlijk. Deze jaknikkers, pionnen, hebben de meerderheid en dat weten wij wel. Maar intussen tijd lijdt het volk verder en dat wil men niet onderkennen. De regeercoalitie zat te juichen zonder het IMF-rapport te lezen, waar er ook kritische kanttekeningen zijn geplaatst voor de regering. Het was overduidelijk dat de president niet in staat was antwoord te geven op de meeste algemeen heersende problemen van het land. En dat is hoe dit land op dit moment geregeerd wordt. Het is niet een kritische houding. De prijzen blijven stijgen”, aldus de VHP’er.
Bouterse recordhouder ‘reshuffelingen’ en ‘nieuwe beleidsinzichten’
Bouterse is recordhouder in het reshuffelen van ministers en hoge functionarissen en het maken van beloftes om zijn regering met een nieuw beleid efficiënter in te zetten. Vanaf de jaren tachtig heeft hij als militaire leider en nu als president zeker meer dan 125 ministers en topfunctionarissen ontslagen. In plaats van zijn beleid drastisch te wijzigen, heeft Bouterse de afgelopen periode (2015-heden) juist 12 ministers ontheven, 10 nieuwe benoemd, 2 ministers op andere posten geplaatst en 1 ministerie opgedoekt. In maart 2018 zei de president tijdens de begrotingsbehandeling over 2018 dat hij vicepresident Ashwin Adhin zou belasten met bijzondere taken. Dit was volgens hem nodig om de realisatiegraad van de prioriteiten die gesteld zijn dat dienstjaar, te verhogen en de garantie van effectief en efficiënt door te kunnen voeren. De vicepresident zou door de president worden gemandateerd zijn uitvoeringsbevoegdheid te hebben over een aantal prioriteitsgebieden. Er zou met spoed een bijzonder bestuursorgaan per resolutie worden ingesteld. Hierover is daarna weinig gesproken.
FR