Uit recente berichten vanuit de gezondheidsinstanties is aangegeven dat er een toename van denguegevallen te merken is in de regio. In Jamaica is er reeds door de lokale instanties een dengue-epidemie aangekondigd. In Jamaica zijn er reeds 123 gerapporteerde gevallen. De grens voor een epidemie in Jamaica is 96. Dat betekent sowieso een toename van gevallen. Volgens lokale media rapporteren artsen steeds meer gevallen op dagbasis.
Actief surveillance monitoringssysteem in het leven roepen
In Suriname zijn er nog weinig cijfers beschikbaar. De bezorgdheid in de Caribische regio, waaronder ook Suriname, is begrijpelijk mede vanwege de nabijheid en het reisverkeer in dit gebied. Drs. Amar N. Ramadhin, huisarts van CuraMed Medical Centre, zegt dat de kans dat wij in Suriname een dergelijke uitbraak kunnen verwachten op kort termijn reëel is. Suriname heeft eerder dengue-uitbraken gehad, vanwege het feit dat de vector (de muskiet die het virus overbrengt) in Suriname voorkomt en alle voorwaarden aanwezig zijn voor een mogelijke uitbraak. Ramadhin adviseert de buurtorganisaties de buurten zoveel mogelijk te controleren op de broedplaatsen. Daarbij kan assistentie gevraagd worden van het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg c.q. Milieu-inspectie. Het bespuiten van de verschillende wijken met malathion werd in het verleden ook toegepast om de mug en de broedplaatsen te elimineren. In het kader van vroege screening en preventie van uitbraken moet er een actief surveillance monitoringssysteem in het leven worden geroepen, zegt Ramadhin. Dit zou betekenen dat vanuit de eerste- en tweedelijnszorg snel alarm wordt geslagen ter identificatie en nadere aanpak.
Besmetting
Besmetting met denguevirus vindt plaats via de beet van een besmette Aedes-mug, met name de gelekoortsmug (Aedes Aegypti) en de Aziatische tijgermug (Aedes Albopictus). Deze muggen kunnen onder andere ook het chikungunya-virus en zika-virus overdragen. Geïnfecteerde personen zijn de dragers van het virus en dienen als bron van het virus voor niet-geïnfecteerde muggen. Een uniek karakter van de Aedes-mug is dat zij voornamelijk overdag actief zijn. Zij steken het liefst in de ochtend of in de late middag. De incubatieperiode voor het dengue-virus ligt tussen de 3-14 dagen (meestal 4-7), na een beet van een geïnfecteerde vrouwelijke mug. Dit houdt in dat een persoon na de infectie met het virus gedurende maximaal 14 dagen besmettelijk is. Het merendeel van de denguevirusinfecties verloopt zonder ziekteverschijnselen.