Noodzaak voor investeren in hoogstaand onderzoek

Noodzaak voor investeren in  hoogstaand onderzoekDe studierichting Education and Research Programme in Sustainable Management of Natural Resources (ER-SMNR) bij de Anton de Kom Universiteit van Suriname organiseerde op 25 januari een lezingencyclus. Zij deed dit in samenwerking met de Inter-American Development Bank (IDB). De sessies waren gericht op infrastructuur, energie, transport, agrocultuur en duurzame ontwikkeling. Het initiatief van de lezingen kwam van de IDB. Dit, om de studenten op de universiteit, met name SMNR-studenten, te informeren over de mogelijkheden (grants en leningen), die IDB in Suriname biedt. Ook sprak de IDB over mogelijkheden voor het uitvoeren van projecten. Vier experts hebben presentaties verzorgd. Hun focus was gericht op hoe de behandelde onderwerpen in andere landen hebben gewerkt om ontwikkeling te brengen. Dit zal de universiteit moeten helpen om haar onderwijs en onderzoekprogramma aan te passen.
Er zijn eerder meer organisaties betrokken binnen het SMNR-programma. Programma-coördinator Riad Nurmohamed noemt als voorbeelden Conservation International, Conservation Foundation, World Wildlife Fund, United Nations Development Fund, tevens lokale bedrijven. “Je ziet vaak dat financieringsinstellingen, vanwege het wegblijven van goede projecten, doen wat zij willen. De vraag is als dat goed is voor het land? Komt dat het ons land ten goede? Het land aan de andere kant accepteert ook alles door gebrek aan capaciteit. Worden leningen en grants dus wel goed besteed? Daarom zijn wij er als opleidingsinstituut, om opdelingen te verzorgen op Adekus, die aansluiten bij de noden van het land en de regering”, stelt Nurmohamed.
De universiteit is momenteel in een onderzoeksfase met twee modellen zonnepanelen. Binnenkort wordt er in een derde geïnvesteerd voor wetenschappelijk onderzoek op modellen, die momenteel nog nergens in Suriname te zien zijn. “Wij zien dat heel veel bedrijven zonnepanelen opzetten. Wie doet het onderzoek? Het is onze taak als onderzoekers om dat voor te bereiden”, stelt Nurmohamed. Hij meent dat de universiteit qua klimaatonderzoek ook de beste tools en kennis in huis heeft. SMNR investeert momenteel ook in agrarisch productie (1 van de thema’s van IDB). SMNR wenst in het kader van haar thema van natuurlijke hulpbronnen ook het vakgebied van medicinale planten te ontwikkelen in Suriname. Daarvoor is er in het buitenland al assistentie voor gevraagd. IDB heeft verschillende projecten uitgevoerd in Amerika rond de modernisering van transportsystemen. “Hier zijn wij gewoon achter. Deze lezingen zijn een eyeopener om de studenten die nu in het SMNR programma zijn, te helpen ontwikkelen”, stelt de coördinator.
SMNR bestaat al meer dan 10 jaar. Volgens Nurmohamed kost het wel tientallen jaren voordat een opleiding een topniveau behaalt. Tot nu toe is hij als coördinator tevreden over het onderwijsprogramma van het SMNR. Echter heeft de opleiding niet alle mogelijkheden, zoals menskracht en hightech laboratoria, in huis. Vandaar er een selectie is gemaakt aan investeringen. “Dit zijn wel een paar druppels op de hete plaat. Uiteindelijk moeten wij de spin-off wel hebben”, stelt hij. In de afgelopen 10 jaren heeft de opleiding 30 masterstudenten afgeleverd. Dat is nog veels te weinig, gezien de behoefte in het veld.
Nurmohamed benadrukt hierbij dat er nog geïnvesteerd moet worden in hoogstaand onderzoek op laboratoriumniveau en ontwikkeling van producten. “Is de maatschappij wel zover om de investeringen te willen doen. Wij maken hier op Adekus geen eindproducten. Wij zijn nog met het traditionele bezig. Het is leuk om een paar plantjes te hebben en grond te onderzoeken, maar dat is nog geen hoogstaand onderzoek. Wij hebben een grote achterstand in te lopen. Vandaar er meer partners zitten om SMNR te helpen, om hoogstaand onderzoek te doen”, aldus Nurmohamed. Het idee is dat verschillende organisaties gevraagd worden om een bijdrage te leveren en via het SMNR-programma de richting te helpen bepalen van het onderwijs en van het onderzoeksprogramma van de universiteit voor het jaar 2030. De feedback van de IDB wordt gebruikt om het SMNR-programma aan te passen, zodat de overheid meer deskundigen aangeleverd krijgt om de ontwikkeling van het land verder te boosten.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!