DA’91 spreekt ondersteuning uit voor Venezuela in haar pad terug naar democratie

De oppositieleider heeft zich op 23 januari tot interim-president verklaard. Kort nadat Juan Guaidó een eed aflegde voor zijn aanhangers, erkende de Amerikaanse president Donald Trump hem publiekelijk als de interim-president van het land. Trump herkende Guaidó reeds enkele minuten nadat de 35-jarige president van de Nationale Assemblee van Venezuela zichzelf tot staatshoofd verklaarde. Landen zoals Canada, Argentinië, Brazilië, Colombia en Panama volgden snel de voorsprong van de VS. De politieke partij DA’91 feliciteert het moedige Venezolaanse volk onder de bezielende leiding van Juan Guaidó, met het vreedzaam afschudden van de dictatuur en illegitieme heerschappij van Maduro. Op 23 januari ging het Venezolaanse volk massaal de straat op ter ondersteuning van de voorzitter van de Nationale Assemblee van Venezuela en ondersteunden hem om het presidentschap op zich te nemen en zo de samenleving te leiden terug naar een veilige, democratische en vrije gemeenschap en zo af te rekenen met jaren van onderdrukking, honger en geweld.
DA’91 roept de Surinaamse regering andermaal op om het heilloze pad van ondersteuning van een illegitiem bestuur in Venezuela nu eindelijk te verlaten. ‘Op dit cruciale keuze moment zijn wij het aan onszelf als trotse natie verplicht om per direct ons buitenlands beleid, dat internationaal een reflectie is van ons karakter, te funderen op hoogstaande moraal en ethiek. Voortgaan met ondersteuning van mensenrechtenschenders, dictatuur en een verdiepende humanitaire crisis evenals een repressieve president Maduro, zet ons als land en elke burger in ons land te schande.’ De partij is van mening dat de actie van de burgers ook een waardevolle boodschap is voor de Surinaamse burgers, te weten dat geen enkele dictatuur en intimidatie stand zal houden tegenover een volk dat niet buigt.
Guaidó zweerde alle bevoegdheden van het voorzitterschap op zich te nemen om een einde te maken aan machtsmisbruik, tijdens de bijeenkomst in Caracas. Hij beloofde een overgangsregering en een legitieme stem om ‘de grondwet te herstellen’ en de mensen uit het slijk te leiden. Venezuela heeft te lijden gehad onder tekorten aan voedsel en medicijnen en een golf van misdaadgolven als gevolg van hyperinflatie, waardoor zijn valuta vrijwel waardeloos is geworden. De Venezolaanse president, Nicolas Maduro, staat onder ongekende druk nadat de VS en andere landen oppositieleider Juan Guaido hebben erkend als het rechtmatige staatshoofd van het land en protesten tegen het heersende regime zich hebben uitgebreid.
NK

error: Kopiëren mag niet!