Sham Binda: “Misiekaba sluit ogen voor realiteit voor politieke doeleinden”

In de optiek van André Misiekaba, fractieleider van NDP, heeft de huidige regering een niet aflatende aandacht getoond voor ondernemerschap. Dit liet hij merken op 17 januari 2019 tijdens de algemene politieke beschouwing in De Nationale Assemblee (DNA). Met het besef dat ontwikkeling een proces is, is hij ervan overtuigd dat “we can do the job”. Hij schroomde er niet voor om in ‘het huis van het volk’ te verduidelijken dat naast het sociale ook voldoende aandacht besteed wordt aan de ontwikkeling van het ondernemerschap en wel sinds de Bouterse I regering. Voor Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), is deze opstelling één die weergeeft hoe Misiekaba zijn ogen sluit voor de realiteit voor politieke doeleinden.
Hij brengt in herinnering dat er in het afgelopen jaar 987 bedrijven zijn afgehaakt. “Kan Misiekaba een verklaring geven voor dit feit? Dit heb ik namelijk niet gemerkt in zijn betoog. Het zou goed zijn als Misiekaba een onderzoek doet naar de groei van de informele sector. Er zijn tal van mensen die, om het hoofd boven water te houden, zonder vergunning opereren”, licht Binda toe in gesprek met Dagblad Suriname. Hij voert aan dat Misiekaba met zijn ‘roze bril’ eens de toestand langs de diverse wegen moet aanschouwen. “Hoe zijn al die kraampjes langs de weg ontstaan? Het zijn alleen maar hosselaars.”
Een belangrijk aspect van ondernemerschap zijn kapitaal en de valutawisselkoersen. Indien de huidige regering ondernemerschap hoog in het vaandel draagt, vraagt Binda zich af hoe het komt dat de USD-wisselkoers van SRD 2,80 naar SRD 7,70 is gestegen. De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft ook zijn misnoegen geuit over de alsmaar toenemende staatsschuld die van het jaar kan oplopen naar SRD 28 miljard. “Op een normale manier kan men niet meer aan deviezen komen. De regering toont niet eens interesse in de organisaties die het bedrijfsleven vertegenwoordigen. De feiten spreken voor zich. Wat moeten we dan verwachten van onze volksvertegenwoordiger die zijn eigen land niet kent?”, aldus Binda.
KSR

error: Kopiëren mag niet!