Overheid heeft meer vrouwen in dienst dan mannen

1Overheid heeft meer vrouwen in dienst dan mannen1De staat heeft in de tweede helft van het dienstjaar 2018 in totaal meer dan SRD 1.4 miljard uitgegeven aan salarissen van landsdienaren. Dit blijkt uit de statistieken van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (Basic Indicators 2018 II). Een groot deel van het geld (ruim SRD 391.2 miljoen) is in de maand december uitgegeven. Hier waren er in totaal 50.031 ambtenaren voor geregistreerd. Dit, terwijl in de maand november van dat jaar er 872 minder ambtenaren waren aan wie er in totaal SRD 205.9 miljoen is uitgegeven.
Verder blijkt uit de statistieken een groot deel van het geld vooral te gaan naar de ambtenaren in hogere posities. In december bijvoorbeeld heeft de ambtenaar in de hoogste schaal met ruim 68% van het totaal bedrag van SRD 391 miljoen naar huis gegaan. De ambtenaar in de laagste rang heeft hier maar 0.1% van kunnen tippen.
Volgens dezelfde statistieken zijn er bij de overheid meer vrouwen in dienst dan mannen. De ratio was in december 2018 ruim 25.000 vrouwen, terwijl ruim 23.000 mannen deel uitmaakten van het ambtenarenbestand. Er zijn daarnaast ook meer vrouwen in hogere posities werkzaam in vergelijking met mannen. Van iets meer dan 500 personen met een salaristotaal van ruim SRD 4 miljoen was in december 2018 het geslacht niet gerapporteerd. Dit, terwijl deze groep ruim de helft van het aantal ambtenaren in hogere posities vormt. In deze maand was er ook een verschuiving te merken van ambtenaren van lagere salarisschalen naar de hoogste. Waar er normaliter tussen de 2000 en 5000 ambtenaren in hogere salarisschalen zijn, waren er in de maand december ruim 23.000 ambtenaren in de hoogste schaal.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!