Melvin Bouva: ‘Pre-electorale combinaties alleen bedoeld voor behalen zetelwinst’

Melvin Bouva
Melvin Bouva
Melvin Bouva, voorzitter van de commissie van rapporteurs die de wijzigingen van de kieswetgeving heeft voorbereid, blijft erbij dat pre-electorale combinaties moeten worden verboden. Bouva sprak gisteren tijdens de openbare commissievergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Op de agenda stonden de wijzigingen in de grondwet, de Kiesregeling en het Decreet Politieke Organisaties. In het huidig systeem is er volgens de commissievoorzitter te veel ruimte voor tweeërlei uitleg. De NDP’er is van mening dat een politieke partij een standvastige status, een zuiverheid, moet hebben en niet bij elke verkiezing een nieuwe combinatie vormt. Bij een combinatie van politieke organisaties is het volgens Bouva niet duidelijk voor de kiezers om een keuze te maken op grond van de beginselen van de combinatie of de ideologie van de diverse partijen. De kiezer kan dan niet een verantwoorde keuze maken bij de verkiezing. “Welke normatieve uitgangspunten liggen ten grondslag aan het toekomstig politiek handelen van de combinatie? Het gaat daar slechts om het behalen van de meerderheid en het vereiste aantal stemmen voor het verwerven van regeermacht. Velen praten soms over kiezersbedrog. Dit uitgangspunt wordt gedeeld door de meeste deskundigen, het Onafhankelijk Kiesbureau, het Centraal Hoofdstembureau, de Surinaamse Vereniging van Journalisten, districtscommissarissen en anderen die in DNA zijn gehoord”, vindt Bouva. Ongeveer een kwart van de stemgerechtigden gaat volgens Bouva niet naar de stembus, omdat zij geen vertrouwen hebben in het huidig democratisch systeem of niet of nauwelijks geïnteresseerd zijn in de politiek.
Pre-electorale combinaties in 1987 ingevoerd
Het voorstel om pre-electorale combinaties toe te laten, werd volgens Bouva pas in 1987 aangenomen. Het Eenheidsfront van 1955 was de samensmelting van verschillende partijen tot één partij, waardoor deze niet gerekend kan worden tot een pre-electorale combinatie. “Voor 1987 was dat dus nergens geregeld. In 1987 noemden zij het ‘om het herdemocratiseringsproces niet te stagneren. De toelating was alleen geldig voor de verkiezingen van 1987 en zou nadien gewijzigd worden”, stelt hij.
Proefdraai digitaal stemmen
Hoewel het digitaal stemmen nog niet wettelijk zal worden geregeld, deed Bouva een beroep op minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken om in 2020 al een proef hiervan te draaien. Volgens de commissievoorzitter zijn er veel voorbeelden van landen in de wereld die ook zo een procedure hanteren. Ook commissielid Asiskumar Gajadien is voorstander van zo een proefdraai. Echter merkt hij op dat in de wereld vanwege de vele uitdagingen en risico’s, veel landen juist ervoor kiezen om terug te gaan naar de oude manier van stemmen.
Onafhankelijke verkiezingsautoriteit niet haalbaar in 2020
Er moet volgens Bouva een onafhankelijke verkiezingsautoriteit worden opgericht, die belast wordt met de gehele organisatie van de verkiezingen. Hoewel dit volgens de commissie een jaar voor de verkiezingen niet haalbaar is, is zij er voorstander van om nu al de eerste stappen daartoe te zetten om in ieder geval dat tot 2025 uit te voeren.
Formaat stembiljetten bekijken
De normale stemformulieren, waarmee al jaren wordt gestemd, zullen dan ook normaal worden gebruikt voor de resultaten. Het formaat van de stembiljetten, die een A-3 formaat hebben, moeten naar inzien van Bouva in heroverweging worden genomen.
Voordelen evenredigheidsstelsel ressortraadsleden
De wijziging van artikel 163 van de Grondwet, dat handelt over de verkiezing van ressortraadsleden, houdt in dat het stelsel van personenmeerderheid wordt vervangen door het stelsel van evenredigheid. Volgens Bouva brengt dit stelsel voordeel voor alle aan de verkiezing deelnemende politieke organisaties en in het bijzonder ook de kleine politieke partijen.
1% regeling vervangen met waarborgsom
Het afschaffen van de 1% regeling (artikel 8 Kiesregeling), welke aangeeft dat partijen ondersteund moeten worden door tenminste 1% van het kiezersbestand, is een pluspunt aangezien het in de praktijk niet werkt. Gedacht wordt om deze 1% regeling te vervangen met een waarborgsom. Van de ruim 11 van de partijen die in 2015 deel hebben genomen aan de verkiezingen, zijn er slechts 4 partijen en combinaties geweest die de 3500 en meer stemmen hebben behaald. Bouva is er voorstander van dat er voldoende ruimte voor elke persoon of politieke partij bestaat om actief deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. Daartegenover moet er ook voldoende ruimte zijn om partijen, die niet serieus zijn, te filteren.
FR

error: Kopiëren mag niet!