Gregory Rusland: ‘Cheung is geen topper’

Frontfoto2NPS ziet geen reden om aandacht te besteden aan Cheung

De Nationale Partij Suriname (NPS) en haar voorzitter, Gregory Rusland, hebben geen behoefte om in te gaan op het besluit van ex-partijgenoot Noreen Cheung om de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) nu te gaan ondersteunen. “Ik denk dat personen de vrijheid heeft om te gaan waar zij denken dat zij zich thuis voelen. Cheung is geen reden om veel aandacht aan te besteden, want ze is geen topper”, zegt Rusland in een korte reactie aan Dagblad Suriname. Op de politieke manifestatie van de VHP zaterdagavond werd een aantal nieuwe leden gepresenteerd, dat zich heeft aangesloten bij de partij. Eén van de bekende gezichten is Noreen Cheung, voormalig NDP-parlementariër, die een tijdje ook bij de NPS zat. Rusland voert aan niet verrast te zijn met de stap van Cheung, aangezien zij eerder al haar lidmaatschap bij de groene partij had opgezegd. Wat de samenwerking de afgelopen vier jaren binnen de NPS betreft, was het voor wat Rusland betreft niets aan de hand. “Er waren geen spanningen. Absoluut niet. Mensen komen en gaan continu. Gelukkig merken wij nu dat er veel meer mensen komen, dus dat is wel een goede ontwikkeling voor de NPS. Dat is voor ons belangrijk”, aldus Rusland.
Cheung kreeg 195 stemmen in 2010
Cheung was tussen 2010 en 2015 namens de Nationale Democratische Partij (NDP) in Mega Combinatieverband lid van De Nationale Assemblee (DNA). In 2010 werd zij met amper 195 stemmen gekozen tot parlementariër in Paramaribo. Zij stond op nummer vier op de lijst van de Megacombinatie. Door de kracht van lijsttrekker Desi Bouterse, kon zij mikken op een plaats in ’s landsvergaderzaal. Kort voor de verkiezingen van 2015 besloot zij echter haar lidmaatschap bij de paarse partij op te zeggen en vormde zij een eigen fractie binnen het parlement. Als reden werd toen de onheuse behandeling door de NDP aangehaald. Voor deze actie ontving zij een bloemstuk van Paul Somohardjo, voorzitter van PL. Hierna sloot zij zich aan bij NPS. Cheung deelde toen mee dat de NPS een democratische leider heeft en dat ze zich volledig kan terugvinden in de visie van de partij.
Ambitie voor tweede termijn
Ondanks haar overstap naar de NPS en ambitie om voor een tweede termijn te gaan, werd zij in 2015 niet op de DNA kandidatenlijst geplaatst van de V7 combinatie. In april 2018 zei Cheung aan Dagblad Suriname dat zij tevreden was met haar lidmaatschap bij de NPS. Zij stelde in de afgelopen periode weinig op de voorgrond te zijn geweest vanwege privé- en gezondheidsredenen. Aangezien de NPS te kennen heeft gegeven om zelfstandig de verkiezingen in 2020 in te gaan, wachtte zij een reactie van de partijtop af om eventueel een gooi te doen naar een tweede termijn als parlementariër in 2020. “Ik kan zeggen dat ik de ambitie heb om weer op de lijst te staan, maar het is uiteindelijk de partij die beslist. Ik zal mijn bijdrage in ieder geval blijven leveren zover ik kan”, aldus Cheung in april 2018 tegenover de krant.
FR

error: Kopiëren mag niet!