Er worden verschillende gerechten van Suriname overgebracht naar verschillende landen zo ook naar Nederland, een land waarvan Suriname een kolonie was. Eén van de gerechten is de bekende roti; een Hindoestaans gerecht heel bekend in Nederland, maar alweer niet zo bekend voor een bedrijf in Nederland. Het in Nederland gevestigd bedrijf Hema schijnt een heel ander beeld te hebben van roti. Roti is te herkennen of bekend bij de Surinamer als plat Hindoestaans brood in een cirkelachtige vorm gemaakt van blom en verschillende ingrediënten met daarnaast groenten, kip in kerrie, aardappel en peper. Maar Hema heeft een heel ander idee. Bij het bestellen van een roti krijg je een bord met kerrie kip met rijst en gekookt ei. Volgens bezoekers en Surinamers is dit helemaal niet te verdragen. De Hema geeft toe dat er iets niet helemaal goed is gegaan rondom het gerecht. “We zijn er druk mee bezig om er iets aan te doen”, zegt woordvoerder Jetske Kapitein van de Hema. “We vinden het erg jammer voor de mensen die dit aan hun hart gaat en we zijn bezig dit te veranderen.” Of ze de naam van het gerecht gaan veranderen, of het gerecht zelf, is nog niet bekend.
Overigens is het niet de eerste keer dat de Hema in de fout gaat. Eerder werd door haar een gerecht patat-roti op de markt gebracht, dat ook voor de nodige heisa zorgde.
Eerder, in 2017, bracht de Hema ook Surinaamse roti op de markt zonder de bekende rotiplaat. Vlogger Baba Yaga maakte een foto van de actie, die vervolgens werd opgepikt door FunX. De reacties van mensen zijn niet mals. Want roti draait juist om het ‘pannenkoekje’ dat erbij wordt gegeten. En juist die ontbreekt bij de Hema. Ook toen gaf de Hema toe dat er iets niet helemaal goed is gegaan rondom het gerecht.
Roti is roti
Roti is van oorsprong een Hindi woord en is de algemene benaming voor alle vormen van brood in grote delen van India, Pakistan, geheel Indonesië en geheel Maleisië. Meer specifiek worden hiermee alleen de ongelezen platte Indiase broden bedoeld, zoals de Indiase naan, alu paratha en chapati. In Thailand duidt roti meestal alleen de pannenkoek-achtige broodsoorten aan, maar vaak ook de gerezen broden terwijl kanom paang (‘kanom’ betekent deegwaar en ‘paang’ is afgeleid van het Franse woord ‘pain’) alleen duidt op gerezen broden. Dit soort platte broden komen reeds voor in het Neolithicum. In het geval van het gebied waarin nu Noord-India en Zuid-Pakistan zijn gelegen, begon deze periode rond 7000 v. Chr. Met de emigratie van Hindoestanen uit India naar Suriname is ook de roti meegekomen. De ‘pannenkoek’ die in Suriname (en Nederland) roti heet, wordt in India ook wel chapati genoemd. Het is een soort ongezoete broodpannenkoek, die verschillende toevoegingen kan hebben: in de Surinaamse variant veelal gemalen gele erwten (roti dalbharie) of aardappelen (roti alubharie) en met smaakmakers als komijn en peper.