Strei! schrijft Hof van Justitie

Strei! Schrijft Hof van Justitie aan“We accepteren dit niet”

Naar aanleiding van de ingediende strafklacht bij het Openbaar Ministerie met verzoek tot inzetten van een strafrechtelijke vervolging van de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, en de administrateur Adeline Wijnerman heeft de partij Strei! een persconferentie gehouden over de laatste ontwikkelingen. Strei! ontving in december van het afgelopen jaar een schrijven van de procureur-generaal (pg), waarin werd aangegeven dat er vooralsnog geen gronden zijn voor een strafrechtelijk onderzoek. De partij concludeert uit het schrijven dat de pg geen eenduidig besluit en standpunt wil innemen ten aanzien van deze zaak.
Neus vindt dat de brief van de pg diverse discrepanties vertoont. Zo stelt Neus dat in de brief van de pg twee verschillende zaken voorkomen. “In de ene zin stelt de pg dat het obligoplafond niet is overschreden. In de andere zin stelt de pg dat vooralsnog niet is gebleken dat het obligoplafond is overschreden.” Voor Maisha Neus zit hierin een onduidelijkheid en blijkt niet of de pg wel of juist niet over zal gaan tot vervolging.
Voor de partijvoorzitter is het een teken dat de zaak op de lange baan wordt gehouden en zegt dit niet te accepteren. “De partij heeft daarom besloten het secundair proces in gang te zetten, wat inhoudt dat ze het Hof van Justitie heeft aangeschreven om op grond van artikel 4 van het Wetboek van Strafvordering het OM op te dragen over te gaan tot strafvervolging. Dit is dinsdagmorgen gebeurd.”
Wel overschreden
Het obligoplafond is naar de overtuiging van Strei! wel overgeschreden. “Op basis van officiële documenten van de staat zijn alle financiële cijfers nagerekend op basis van de werkelijke leningen, inclusief de toestemming van DNA aan de minister om de Telesur breedbandlening en het Dalian 4 project af te sluiten, waardoor het obligoplafond zou zijn overschreden. “We hebben verschillen in hun documenten kunnen aantonen. Als je het narekent, dan kloppen de resultaten niet met hetgeen zij stellen”, laat Neus weten. Neus zegt dat het OM is verzocht om de aangeboden berekeningen van Strei! na te rekenen en de uitgebrachte stellingen te ontkrachten. Volgens Neus is dat niet gebeurd, waardoor de politica de conclusie trekt dat tot nu toe nog niemand in Suriname de stellingen van Strei! heeft kunnen ontkrachten.
Neus wijst voor de volledigheid terug naar het door de oppositie ingestelde verzoek bij de pg of het obligoplafond was overschreden, waarna het Planbureau had aangegeven dat het plafond niet was overschreden. Volgens Neus was deze ontkenning niet gebaseerd op een gedegen onderzoek. “De oppositie neemt daar genoegen mee, maar de partij Strei! accepteert dat niet”, zegt Neus fanatiek.
“Het obligoplafond is een maatregel uit de jaren ’90 naar aanleiding van de crisis toen. In 2002 is de ‘Wet op de Staatschuld’ aangenomen. De aangebrachte limieten hebben als doel dat die economische malaise zich nooit meer zou herhalen. Door de parlementaire dictatuur kunnen dit soort voorzorgsmaatregelen echter in de wind worden geslagen. Want we zien nu ook dat men weer wil lenen voor een simpele zaak als het uitbreiden van de luchthaven, en dan denk ik, ‘mensen kom op, waar zijn we mee bezig?’” aldus Maisha Neus.
RB

error: Kopiëren mag niet!