De Republiek Suriname is een creatie van Nederland en is bevolkt door burgers die hun oorsprong buiten Suriname hebben en verplicht zijn naar elkaar toe te groeien.
Vanaf 1865 had Suriname een volksvertegenwoordiging: de Koloniale Staten.
Politieke partijen ontstaan pas in 1948 omdat in laatstgenoemd jaar het Census- en Capaciteitskiesrecht voor mannen werd vervangen door een Algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen. Ze zijn allen gebaseerd op etniciteit. De blanken, mulatten en Afro-Surinamers in de Nationale Partij Suriname (NPS) en de Progressieve Surinaamse Volkspartij (de katholieke PSV), de Hindoestanen en de Javanen in de Hindoestaanse- Javaanse Politieke Partij (HJP) , die later de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) wordt en de Javanen in de Kaum Tani Persatuan Indonesië (KTPI).
De VHP heeft twee markante politieke leiders voortgebracht die hun sporen in de Surinaamse samenleving hebben verdiend en voor de VHP van zeer grote betekenis zijn: wijlen Mr. Jagernath Lachmon en de huidige voorzitter Chandrikapersad Santokhi.
Mr. Jagernath lachmon
Afkomstig uit een landbouwersgezin van het district Nickerie , geboren op 21 september 1916 , die in Paramaribo zijn opleiding tot advocaat heeft genoten. Hij werd op 32 jarige leeftijd bij acclamatie gekozen tot voorzitter tevens politiek leider van de VHP en heeft zich als politiek leider van de VHP tot aan zijn overlijden op 19 oktober 2001 kunnen handhaven.
Drs. Evert Gonesh citeert in zijn boek “Jagernath Lachmon , verbroederingspolitiek in Suriname” op blz. 182 hetgeen Theo Para , pseudoniem van Henry Does , in “Weekkrant Suriname” , Den Haag d.d. 24 oktober 2001 over deze grote zoon van Suriname heeft geschreven:
..” daags na zijn overlijden verscheen een “in memoriam”, onder de titel “Suriname ‘s Gandhi is heen “, waarin de betekenis van deze grote zoon van Suriname als volgt werd verwoord: “Lachmon is ongetwijfeld begonnen als leider van de toen achtergestelde Hindoestaanse bevolkingsgroep, maar met de enorme emancipatie van deze bevolkingsgroep is ook hij steeds meer geëvolueerd tot een leider die zich om meer dan de emancipatie van de eigen bevolkingsgroep bekommerde. Voor zover mogelijk in ons politiek etnisch georganiseerd land, is Lachmon uitgegroeid tot een politicus met nationale allure, maar vooral ook met internationale erkenning…”.
“ Op de grote historische momenten van de afgelopen tientallen jaren heeft Lachmon een voor Suriname beslissende rol vervuld. Op verschillende sleutelmomenten waarbij het risico van etnocentrische confrontatie dreigde, was er een Jagernath Lachmon die met zijn gematigde, democratische collega-leiders van andere groepen, de vrede wist te bewaren, wijs wist te kiezen….”
Lachmon heeft Suriname een geweldige les nagelaten
Blijf bij de feiten zoals die zijn, soms zijn de krachtsverhoudingen van dien aard, dat je moet buigen en vanuit die realiteit verder moet. Offer geen mensen aan idealen. Suriname is nog niet toe aan een echte vader (of moeder) des vaderlands, daarvoor is het etnische denken nog te wijd verbreid. Maar dat het land leiders heeft voortgebracht met elementen van een vader des vaderlands is onmiskenbaar. Lachmon behoorde tot de grootsten in die categorie, een kampioen van de democratie en rechtstaat in Suriname. Aan zijn uiterst vruchtbaar en alom gewaardeerd leven is nu een eind gekomen..”; aldus Theo Para.
Chandrikapersad Santokhi
Sinds het aantreden van Chan Santokhi in juli 2011 als de nieuwe voorzitter van de VHP, is de VHP enorm gegroeid en gestegen in populariteit. De VHP is thans, op de NDP na, de grootste politieke partij van Suriname. Onder het politiek leiderschap van Chan Santokhi heeft de VHP een metamorfose ondergaan en is zij uitgeroeid tot een multi-etnische organisatie (beweging), die behalve politieke activiteiten ook sport, gezondheid, culturele, maatschappelijke en educatieve activiteiten ontplooit.
De VHP is ook actief bezig het ondernemerschap en de agrarische productie landelijk, tot ver in het binnenland te stimuleren. Santokhi heeft ook een Surinaamse diaspora-beleid doen ontwikkelen met als doel, samen met internationale partners, de productie en export op gang te kunnen zetten, de verdiencapaciteit van Suriname te vergroten en de economie te diversifiëren.
Santokhi en de VHP zijn reeds geruime tijd bezig met bevriende landen en buitenlandse partners, om modellen te bekijken hoe de problemen van Suriname op te lossen en investeerders aan te trekken. Landen als USA, China, India, Brazilië, Nederland en andere Europese landen zijn bereid Suriname te ondersteunen. Suriname heeft dringend investeerders in de productie sector nodig die zowel productie als banen duurzaam kunnen opleveren.
Santokhi: “ wij staan aan het begin van een heel lange weg, die wij met ons allen, landgenoten, zullen moeten afleggen om de wereld zo te tonen, dat wij de bereidheid als volk bezitten in de rij der democratisch bestuurde landen een ere plaats in te nemen. Op basis van eigen krachtsinspanningen dit land zullen moeten opbouwen.
Het zij met grote nadruk gezegd, dat iedereen mede verantwoordelijkheid draagt voor het wel en wee van dit land, dat het eigendom is van alle Surinamers. Wij richten
de blikken op de toekomst. De geschiedenis heeft gewild dat dit land is geworden tot bijna een unieke ontmoetingsplaats van culturen en godsdiensten, van talen en van levenshoudingen. Ik spreek, op de jaardag van de VHP, de hoop uit dat God de leidsman van ons land mag blijven en dat Zijn zegen het blijvend onderpand mag zijn voor vrede, verdraagzaamheid, verbroedering en vooruitgang. Met veel hartstocht doe ik op politieke leiders een beroep om de toekomst van onze heterogene bevolking nimmer ondergeschikt te maken aan politieke spelletjes die de vooruitgang van ons geliefd Suriname zullen vernietigen. Wij moeten van dit land een oord maken waar alle Surinamers zich thuis moeten voelen.
Help een Suriname bouwen waar er geen plaats is voor onderlinge broederstrijd, waarin alles groeit en bloeit, opdat vrede en vooruitgang goed kunnen gedijen.
Draagt er altijd zorg voor dat het belang van ons land steeds prevaleert boven het eigen belang. Het totale Surinaamse volk bied ik mijn oprechte gelukwensen aan
Aan U, volk van Suriname, ongeacht waar U bent, verzoek ik: “reikt elkaar de hand “.
Leendert Doerga