Rijstboeren betalen voor overuren operator LVV

In het rijstdistrict Nickerie doet zich een nieuw fenomeen voor. Om de obstakels rond de dichtbegroeide kanalen op te heffen, heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een graafmachine ter beschikking gesteld. De operator van deze machine is zelf ook werkzaam als veldarbeider bij LVV. Hij verricht zijn werkzaamheden volgens kantooruren vanaf 9 uur ‘s morgens tot 2 uur in de middag. Opmerkelijk is dat hij door de rijstboeren om 8 uur in de morgen van huis afgehaald moet worden. Wanneer het al twee uur in de middag is, gaat zijn graafmachine uit. Vervolgens wordt hij weer thuis afgezet. Volgens hem moet hij dan tegen drie uur in de middag al thuis zijn. Indien hij zijn werkzaamheden na twee uur in de middag doortrekt, op verzoek van de rijstboeren, eist hij overuurgeld.
Behalve het afhalen, terugbrengen en het betalen van over uren aan de operator, moeten de rijstboeren ook zorgen voor benzine om de machine draaiende te houden. Als klap op de vuurpeil moeten zij ook een wachter inhuren om te voorkomen dat de machine overgeleverd wordt aan dieven die met verschillende onderdelen ervandoor gaan.
Volgens de voorzitter van de Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA), Harrynannan Oemraw, zijn zij altijd bereid hun medewerking te verlenen voor het opkrikken van de sector. De overheid heeft geen luisterend oor voor hun problemen. Het bewerkstelligen van goede padieprijzen, operationeel stellen van waterpompen, goedkoop brandstof en goedkoop ureum zijn enkele zaken waarnaar de boeren al lange tijd vragen.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!