Personeel IGSR zegt vertrouwen in bestuur op

IGSR personeel geeft vertrouwen in  Bestuur opHet personeel van het Instituut for Graduate Stusties and Research (IGSR) heeft vorige week het vertrouwen in de twee onderdirecteuren en het IGSR-bestuur opgezegd. Men heeft het bestuur van de universiteit (BvU) aangeschreven met een ultimatum om een besluit te nemen rond de ontbinding van het IGSR-bestuur. Men eist ook dat de twee onderdirecteuren de wacht wordt aangezegd. Het ultimatum van het IGSR-personeel is tot 10 februari. Naar het medium verneemt, wenst het personeel de vaart met de directeur nog te willen voortzetten.
Het BvU vergadert elke dinsdag. Het is Dagblad Suriname nog niet bekend als er hieromtrent ook gesproken is. Er zijn verdachtmakingen geuit door het IGSR-bestuur over ernstige onregelmatigheden, waaraan de directie van het Instituut for Graduate Stusties and Research (IGSR) zich schuldig zou hebben gemaakt. Zij worden ervan beschuldigd onverantwoord bezig te zijn geweest. Dit, aangaande financiële middelen van de PhD School. Dagblad Suriname heeft in dit kader de handen kunnen leggen op de ontslagbrief van professor Marten Schalkwijk, lid van de ‘PhD Board’, dat ook wordt betrokken in de beschuldigingen van het IGSR-bestuur. “Er is geen cent gestolen en ook niet verloren gegaan. Het lijkt er meer op dat het IGSR-bestuur een stok zoekt om een hond te slaan, hetgeen vooral te maken heeft met een interne machtsstrijd om de directeur c.q. directie in gebreke te stellen. De PhD School en de PhD Board worden er met de haren bijgesleept”, schreef Schalkwijk.
Ernstige consequenties
Door het IGSR-bestuur wordt thans in een brief aan het bestuur van de universiteit (BvU) geïnsinueerd dat ook de PhD School illegaal zou zijn. Dit betekent dus dat men in feite het BvU beschuldigt een illegale PhD School toe te staan binnen de AdeKUS, want de PhD Board is immers door het BvU ingesteld. Dit heeft ernstige consequenties, omdat de studenten van de PhD School dan hun inschrijfgeld en collegegeld kunnen terugvragen en ook naar de rechter kunnen stappen om schadevergoeding te eisen. Het betekent uiteindelijk ook dat de voorzitter van het BvU, die tevens voorzitter van de PhD Board is, blijkbaar ook zichzelf voor de gek heeft gehouden. Het betekent ook dat de AdeKUS zichzelf onsterfelijk belachelijk maakt door een ‘illegale’ PhD School te proclameren via advertenties, een openingscollege, inschrijvingen, officiële bekendmakingen en bulletins, Dies Natalis e.d. Het betekent uiteindelijk dat het IGSR-bestuur het BvU ervan beschuldigt met ‘illegale’ praktijken bezig te zijn, waarmee het gezag van het BvU, haar voorzitter en de hele AdeKUS ernstig worden aangetast.
Toekomst IGSR op spel
‘Het IGSR is vanaf haar oprichting een instituut geweest dat een grote productiviteit, gepaard gaande aan nieuwe kennisontwikkeling en innovatie, gekend heeft. Dat blijkt uit de vele publicaties, lezingen en seminars/workshops. Er zijn bijkans 20 masterstudies verzorgd, vele projecten zijn uitgevoerd, participatie van haar deskundigen in allerlei commissies, etc. Het IGSR heeft nationaal, regionaal en internationaal erkenning gekregen. Dat alles dankzij een bijzondere managementaanpak, die het instituut steeds als een platte organisatie heeft behandeld, waarbij maximale inzet en inspraak van de staf en medewerkers hebben plaatsgevonden, met delegatie waar mogelijk, en met een minimale bureaucratie.” Het huidig IGSR-bestuur is volgens Schalkwijk zijn schrijven echter al enige tijd bezig om de organisatie tot een hiërarchische organisatie om te vormen, “met minimale delegatie en micro-management vanuit het bestuur, waarbij een steeds verdergaande bureaucratisering plaatsvindt”. “Met deze aanpak kan niet verwacht worden dat de open sfeer van innovatie, uitwisseling en vermeerdering van kennis, welke een kenmerk was van het IGSR, zich zal voortzetten.” Schalkwijk deed een dringend beroep op het bestuur van de universiteit om in te grijpen bij het IGSR.
Slechte performance bestuur IGSR
Het bestuur van het IGSR geeft volgens een schrijven van Schalkwijk aan het universiteitsbestuur blijk de eigen context niet meer te kennen en zaken kennelijk zelfs bewust volledig uit de context te halen. Volgens Schalkwijk gaat het IGSR-bestuur al enige tijd op een wijze te werk, waarbij zij de staf en het personeel van zich heeft vervreemd. Dit blijkt uit het feit dat men al een aantal jaren niet in staat is om kleine problemen binnen het directieteam op te lossen. Die kleine problemen zijn daardoor grotere problemen geworden. “In februari 2018 koos het IGSR-bestuur er zelfs voor om ‘out of the blue’ de directeur van IGSR te ontslaan, terwijl die volgens een in januari 2018 gehouden ‘Tevredenheid en Management Performance Onderzoek’ onder de staf en medewerkers van het IGSR juist wel voldeed, terwijl de onderdirecteuren een onvoldoende hadden gekregen. De staf en medewerkers hebben in reactie op dit ontslag actie gevoerd, waarna het BvU de directeur in ere heeft hersteld. Er zijn toen – en in mei – ook afspraken gemaakt om een aantal issues, waar staf/personeel mee zat, aan te pakken. Dat is tot op heden niet gebeurd. Wel is er een coachingtraject ingesteld, waarbij de staf en medewerkers hun medewerking hebben verleend. In juli 2018 is wederom een ‘Tevredenheid- en Management Performance Onderzoek’ gedaan, waarbij de directeur een 7,3 als cijfer boekte voor zijn overall performance, de OD Onderwijs een 3,7, de OD Onderzoek een 3,4 en het bestuur IGSR een 2,9. Er is blijkbaar niets gedaan met het MTO-rapport van januari 2018 en blijkbaar ook niet met het bovenstaande rapport. In plaats dat het IGSR-bestuur aandacht schenkt aan de zaken die gedaan moeten worden – zoals de procurementregels goed vast te leggen en het directiereglement goed te keuren – probeert men kennelijk het eigen falen te verdoezelen en de directeur en oud-directeur in een kwaad daglicht te stellen”, aldus Schalkwijk in zijn brief.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!