Acties vissers hangen volledig af van reactie LVV-minister

Prahlad Sewdien
Prahlad Sewdien
De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft geen tussentijdse reactie, noch formeel noch informeel, gegeven aan de vissersorganisatie over de door haar gestelde eisen. Woensdagmiddag komt de organisatie in vergadering bijeen. Afhankelijk van de reactie van de minister zal men verdere strategieën bepalen. Prahlad Sewdien, voorzitter van de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA), hoopt dat de beleidmakers het niet zover laten komen dat de vissers in actie gaan. Hun acties hangen volgens de FSA-voorman volledig af van de reactie van LVV-minister Lekhram Soerdjan.
“Wij hebben een aantal ideeën, maar nog niet op een rij gezet. Elke organisatie heeft een andere insteek. Afgesproken is dat niemand wilde acties zal ondernemen. Het meest voor de hand ligt om naar de rechter te stappen”, stelt Sewdien. Hij bracht tijdens een persconferentie vorig jaar in herinnering dat in 2008 de regering ook geen luisterend oor had voor de sector. In dat jaar heeft de visserijsector de Surinamerivier geblokkeerd om de eisen van de sector te bewerkstelligen. Hij zei niet dat dit zal gebeuren, maar wees wel alvast op toekomstgevallen die voorkomen kunnen worden.
Het noodalarm is vorig jaar officieel geslagen door de visserijsector in Suriname. Overbevissing is een probleem in de huidige situatie. Bijkans 35 vergunningen zijn inmiddels verstrekt voor de trawlervisserij (grootschalig) in de Surinaamse wateren. 445 vergunningen zijn verstrekt voor de artisanale visserij. De sector heeft het vermoeden dat er meer aanvragen op het bord van de minister liggen. Daarnaast is de kwestie van de 6 Chinese vissersboten al een poos een heet hangijzer binnen de sector. De sector vraagt aandacht voor de huidige problemen met betrekking tot de veelheid van uitgegeven vergunningen. Krijgen de 6 Chinese vaartuigen toestemming om te vissen in Surinaamse wateren, zal dat leiden tot vernietiging van de visserijsector in Suriname.
De visserijsector eist de keuringsrapporten van de 6 fabriekstrawlers te zien. Ook wil zij een afschrift met de afwijzing van de vergunningsaanvraag van ROS National Fisheries NV om te mogen vissen in Surinaamse wateren. De deadline verloopt woensdag.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!