In vergelijking met 2013 is er 5 jaren daarna bijkans 112% meer baterijen in Suriname geïmporteerd. Accu’s aan de andere kant kennen een mindere import. Die gingen terug met ruim 12%. In 2017 werden er volgens de milieustatistieken van het Algemeen Bureau voor de Statistiek 691.729 baterijen en 1.133.713 accu’s geïmporteerd in Suriname.
De soorten batterijen die geïmporteerd worden zijn mangaandioxide-elementen batterijen, kwikoxide-elementen batterijen, zilveroxide-elementen batterijen, lithiumelementen batterijen, en lucht-zinkelementen batterijen en andere elektrische elementen. Accu’s die geïmporteerd worden, variëren van lood -en andere accumulatoren, nikkel-cadmium accumulatoren, nikkelijzer accumulatoren en roosters van lood.
In de periode 2013-2017 is het nettogewicht in kg van batterijen toegenomen met 112.3% en het nettogewicht van accu’s met is toegenomen met 12.6%.
Bijna alle batterijen bevatten stoffen die het milieu vervuilen. Bijzonder problematisch zijn batterijen die zware metalen als kwik, cadmium of lood bevatten. Kwik heeft eigenschappen waar de industrie lange tijd geen sterke en milieuvriendelijke alternatieven voor had. Kwik werd bijvoorbeeld vanwege zijn hoge thermische dichtheid vele jaren in thermometers toegepast. In batterijen zorgde dit zware metaal voor een hoge energiedichtheid.
De batterijindustrie heeft zich lang bewust beziggehouden met het verminderen van de milieubelasting door de ontwikkeling van kwikvrije cellen en beëindiging van de productie en verkoop van kwikcellen. In het geval van knoopcellen wordt echter nog steeds een kleine hoeveelheid kwik gebruikt op basis van prestaties en kwaliteit.
Volgens de bijlage A van het Minamataverdrag zijn batterijen, met uitzondering van zink-zilveroxide-knoopcellen met een kwikgehalte van < 2% en zink-lucht-knoopcellen met een kwikgehalte van <2%, verboden. Ook Suriname heeft zich gecommitteerd aan dit verdrag. De deadline in het verdrag is gesteld tot het jaar 2020.
Het verdrag heeft landen de mogelijkheid geboden om vrijstelling te vragen voor het vervaardigen, de invoer of uitvoer van kwikhoudende producten na de ‘phase out’ datum met duidelijke opgave van reden voor de vrijstelling. Regeringen hebben goedgekeurd dat sommige toestellen gebruikt zullen worden waarvoor erop dit moment geen directe kwikvrije alternatieven zijn.
De overheid van Suriname heeft aangegeven dat het tussen 2018 en 2020 niet mogelijk zal zijn om de import van bepaalde producten volledig uit te faseren, zonder een groot effect te veroorzaken. Het land heeft hierbij dus eenmalig (toegestane) uitstel aangevraagd voor de gehele bijlage. Het uitstel mag voor maximaal 5 jaren worden aangevraagd. Dat gaat Suriname ook op. Voor Suriname staat de streep voor dit deel op 2025.
Kavish Ganesh