Dharm Mungra, voorzitter van politieke partij De Nieuw Leeuw (DNL), is momenteel drukdoende zijn huiswerk te maken, in aanloop naar de verkiezingen van mei 2020 toe. “Je moet je partij in stelling brengen. Je bent bezig je structuren te activeren en alvast de mensen voor te lichten. Je kijkt naar op welke wijze je naar de verkiezingen toegaat. Het is duidelijk dat je moet proberen om in gezamenlijk verband op te trekken met anderen. Je kijkt dan naar goede partners, die gelijkgericht zijn. Voor de rest moet jij je huiswerk doen. Het gaat uiteindelijk om stemmen winnen en om mensen achter je visie te krijgen”, stelt Mungra.
Hij kijkt ook naar de strategie van de regerende partij bij de aanstaande verkiezingen. Hij verwacht dat de zittende regering zo meteen op grote schaal de Sinterklaas zal uithangen, met alle consequenties van dien. “Het geweld van geld en percelen zal komen. Kijk naar de Bazo toestanden die gratis worden gedaan. Na de verkiezingen betekent dit het kapotmaken van de hele gezondheidssector. Je moet de mensen dus erop wijzen dat zij niet moeten kiezen voor eigen belang, maar voor het hoger belang”, stelt Mungra. Hij denkt dat de oppositionele kant zoveel als mogelijk samen moet optrekken om een goed tegenantwoord te geven op de acties van wat hij noemt de Sinterklaas.
Aanslag op de democratie
Het willen verbieden van pre electorale samenwerkingen is volgens Mungra een aanslag op de democratie van Suriname. “Men doet voorkomen dat het lastig is om kleinere partijen te hebben. Maar dat zijn allen maar dingen, waarbij men bewust voorbij gaat aan de werkelijkheid. Door dit systeem wordt de mogelijkheid geboden aan kleine partijen om op gebundelde wijze tegen een eenmaal sterk regiem tegenop te komen. Daar speelt de heersende partij kaart mee. Positieve ontwikkelingen in de toekomst worden hiermee onmogelijk gemaakt”, meent Mungra.
Hij denkt dat er dan nog verschillende mogelijkheden zijn om de verkiezingen in te gaan, ondanks dit obstakel. Staan onder een paraplu van een andere partij sluit Mungra niet uit als optie. De plaats van de partij bij de komende verkiezingen zal afhangen van de inzet van de partij zelf.
DNL is de vorige verkiezingen met 2 andere partners ingegaan. De 3 partijen, Democratie Unie Suriname (DUS), Nieuw Suriname (NS) en DNL, hebben samengewerkt in Mega Front (MF)-verband. DNL behaalde in 2015 geen enkele zetel. Het aantal stemmen dat de partij binnenhaalde, was: Paramaribo 327, Wanica 267, Nickerie 297, Saramacca 78, Commewijne 34, Para 35, Sipaliwini 71 en Brokopondo 24. In totaal haalde de combinatie landelijk 836 stemmen. Dat is alles bij elkaar nog geen derde deel van de 1% regeling op basis waarvan een partij zich moest aanmelden voor de verkiezingen in 2015. Dit was iets meer dan het aantal dat de Nationale Democratische Partij in Coronie binnenhaalde om 1 zetel te behalen of 37 keren minder dan alle stemmen van V7 in Wanica.
Kavish Ganesh