De rede als dominantie voor pro-corporatief handelen

De vakbond: mede zeggenschap en mede bepalen
De rol van de hedendaagse vakbond is niet meer toegespitst op de verhouding tussen werkgevers en werknemers. Tegenwoordig gaat de strijd veelal om het verkrijgen van kennis en gezag als instrumenten die de maatschappelijke ontwikkeling richting moeten geven.
Het Comité voor modernisering is overtuigd van haar opvatting dat door middel van gemeen overleg in goede harmonie met elkaar, wij in de meeste gevallen consensus kunnen bereiken over de ontwikkelingsrichting van onze onderneming als ook over diverse zaken aangaande onze samenleving.
Het proces tot hervorming van de dienst der douane
Volgens de Minister van Financiën is er momenteel geen arbeidsconflict met de Bond. Hij heeft een uitstekende werkrelatie met de Bond en hoopt deze ook zo te houden. De Minister stelt dat hij zich enorm heeft ingezet om zaken die jarenlang verkeerd zijn gegaan, recht te trekken. Het feit dat wij nu aan het vierde (4de) management Team zijn, geeft aan hoe moeizaam het proces van hervormingen in een organisatie, waar in het verleden niet serieus naar is omgekeken, verloopt. De minister benadrukt ook dat hij de garantie geeft elke aanwijzing of informatie aangaande de integriteit van de Dienst der Douane zeer serieus te zullen nemen en gedegen en diepgaand te zullen onderzoeken om eventueel daarna tot het treffen van maatregelen over te gaan.
Het is evenwel alom bekend dat hervormingsprocessen vrijwel nooit zonder “protesten “ en contrabewegingen verlopen.
De pro-corporatieve opstelling vanuit de leiding van de Douane Bond wordt tot nog toe als zeer positief ervaren. Deze opstelling wekt vertrouwen want het straalt verdraagzaamheid, flexibiliteit, kundigheid en wijsheid uit. Het resultaat hiervan zal dan ook zeer zeker zijn een maximale rendement, gesterkt door het geloof in de rede, het verstand, dat de mens een verantwoordelijk wezen is en op grond daarvan een menswaardige en rechtvaardige samenleving kan handhaven en zulks ook verder kan uitbouwen.
Deze ontwikkeling is primair gericht op efficiëntie en effectiviteit. Het gaat tenslotte om het professionaliseren en het vergroten van het gezag van het instituut van de Dienst der Douane. Het is immers een belangrijke factor binnen het sociaal financiële en economisch gebeuren van ons geliefd land, zowel nationaal als internationaal.
Problemen, spanningen en conflicten moeten steeds in een sfeer van begrip voor elkaar en naar elkaar toe, worden opgelost. Het mag nimmer de bedoeling zijn om geconstateerde problemen en spanningen te negeren en niet aan te pakken. Negeren kan ertoe leiden dat het probleem steeds verder verergert en uiteindelijk een punt bereikt dat het escaleert. Tot dat punt mag het in een goede organisatie nimmer komen.
COMITÉ VOOR MODERNISERING; tel: 8905069 ; RESSORT FLORA
E. Castelen

error: Kopiëren mag niet!