CLO bekijkt woningbouwproject met 500 huizen

De Centrale van Landsdienarenorganisaties (CLO) is van plan om mogelijkheden te bekijken voor het bouwen van 500 huizen. De vakorganisatie heeft de regering een wensenpakket doen toekomen, waarin zij bijvoorbeeld aandacht vraagt voor de belastingdruk die er momenteel heerst op de ambtenaren. “Wij richten ons altijd op dingen die de landsdienaren betreft”, zegt vakbondsvoorman Ronald Hooghart. De vakorganisatie merkt echter dat er dan nog een hoge nood zou zijn naar woningen bij leden van haar organisatie.
“Het huizenbouwwerk dat wij hier doen hoort eigenlijk niet hier thuis”, stelt de vakbondsman.
 De organisatie doet dit echter uit sociale overwegingen. “Heel wat van onze mensen hebben geen dak boven hun hoofd of wonen samen met familie. Daarom werken wij aan huizenbouw”, meent Hooghart. Momenteel is de CLO mogelijkheden aan het bekijken om uit China 500 huizen te krijgen voor goedkoop geld. “Als je een stenen huis hier bouwt, kan het misschien 2 maanden duren. Maar de mannen bouwen het in 4 maanden. Zo moet je 4 maanden loon betalen. Ook al is de productiegraad van Suriname zeer laag. Je betaalt voor 8 uren per dag, maar de effectieve productie is 4 uren”, stelt Hooghart. 
De CLO heeft ruimte op Rijsdijk voor ten minste 600 huizen. Zij zit echter met de kwestie van het verkeer. Het kan soms uren duren om op het beperkt wegennet in Suriname te bewegen.  “Hoelaat moet je uit huis gaan om aan het werk te zijn? Daarom maak ik het tot een totaal project, zodat er ook daar werkgelegenheid is”, vermeldt Hooghart.
De CLO is enkele jaren terug gestart met woningbouwprojecten. In 2014 bijvoorbeeld kondigde zij ook aan van plan te zijn meer dan 1000 betaalbare woningen te bouwen op een project aan de Esperenceweg (Santopolder) en in de omgeving Blauwe Meer aan ‘de Highway’.
De CLO heeft op Santopolder een tweede project met 150 woningen opgezet. Het project heeft reeds de beschikking over water. Hooghart roept de NV EBS op, om het gedeelte van de elektriciteitsvoorziening spoedig in orde te maken. Het getal van 100 werd echter niet gehaald. Uitblijven van financiering is er de oorzaak van, dat het woningbouwprogramma van de CLO, maar niet van de grond kon komen.
De woningbehoefte in Suriname werd vastgelegd in het Huisvestingsplan. De bevolkingstoename tussen 1980 en 2004 bedroeg 137,589. Dit komt neer op een gemiddelde toename van 5,733 personen per jaar. In de komende 10 jaren zal de Surinaamse bevolking al dichtbij de 700.000 staan (bron: Planbureau).
Tegen 2024 zijn er gemiddeld 17.174 meer huishoudens in Suriname (bron: ABS 2008-2010). Het geprojecteerde tekort aan woonverblijven is in 2024 5.088 per jaar.
Naar schatting zullen er in het jaar 2024 minimaal 164.377 woonverblijven nodig zijn en maximaal 205.472, terwijl het gemiddelde uitkomt op 184.925. Het tekort aan te bouwen woningen op jaarbasis ligt dan tussen 2.200 en 4.400 woningen, die jaarlijks bij zullen moeten komen. De meeste tekorten zijn in Paramaribo, Wanica, Nickerie en Sipaliwini.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!