Zwangere vrouwen lopen groter risico op voedselvergiftiging

3 Zwangere vrouwen lopen groter risico op voedselvergiftiging.1 (Copy)Zwangere vrouwen hebben 10 keer meer kans dan andere om listeriose te krijgen. Dit is een zeldzame, maar dodelijke door voedsel overgedragen infectie, die wordt veroorzaakt door de bacterie Listeria. Zij lopen een verhoogd risico op voedselvergiftiging. Wie in het kader van de komende feestdagen zwanger is of voedsel moet klaarmaken voor iemand die zwanger is, moet dus extra voorzichtig zijn.
Voedseltechnoloog Ricky Stutgard zegt dat niet alleen zwangere vrouwen een risicogroep vormen vanwege hun ongeboren foetus. Ook kinderen jonger dan 5 jaar zijn een risicogroep, omdat hun immuunsysteem minder goed ontwikkeld is. Bij senioren burgers ouder dan 60 jaar neemt hun weerstand ook af. Andere risicogroepen zijn mensen, die een chronische ziekte hebben en mensen die herstellende zijn van een ziekte, omdat hun weerstand verzwakt is. Al deze mensen zijn de risicogroepen en zij zouden voor geen enkel moment risico mogen nemen.
“Als je in de 20 bent en je hebt een getraind lichaam, kan je lichaam dat aan, maar als je een verzwakte weerstand hebt, zou ik je aanraden om geen risico’s te nemen. Dat gezegd hebbende, betekent het dat deze mensen veel serieuzer naar hun voeding moeten kijken en dat ze veel strenger moeten zijn om ervoor te zorgen dat ze geen problemen krijgen, want vaak genoeg zijn de risicogroepen de mensen die het snelst dood gaan wanneer ze een voedselvergiftiging oplopen”, geeft Stutgard aan.
Zeker voor zwangere vrouwen gelden de volgende adviezen:
Vermijd rauwe of ongepasteuriseerde melk en producten die daarmee zijn gemaakt, zoals zachte kazen. Rauwe of ongepasteuriseerde melk en daarmee gemaakte producten kunnen schadelijke bacteriën bevatten, waaronder Listeria. Vermijd het drinken van rauwe melk en het eten van zachte kazen, als ze gemaakt zijn van rauwe of ongepasteuriseerde melk.
Vermijd het drinken van rauw of ongepasteuriseerd sap en cider.
Wees voorzichtig met zeevruchten. Kies liever voor gerookte vis in blikjes, die niet hoeft te worden gekoeld.
Wees voorzichtig met alcoholische dranken. Het drinken van elke vorm van alcohol kan de groei en ontwikkeling van uw baby beïnvloeden en foetale stoornissen in het alcoholspectrum veroorzaken.

error: Kopiëren mag niet!