Overhandiging boekwerk over moskee SIV

1moskee boek SIV2
1moskee boek SIVOp zaterdag 1 december werd het eerste exemplaar van een boek, getiteld ‘De hoofdmoskee van de Surinaamse Islamitische Vereniging’, overhandigd aan de voorzitter van de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV), dr. R. Bipat. Het boek werd overhandigd door Akbaal Ghafoerkhan. De ceremonie vond plaats in de vergaderzaal van de SIV aan de Keizerstraat. Het initiatief om tot dit boek te komen, werd ongeveer 9 jaar terug genomen door Ghafoerkhan, tezamen met Basharat Ahmadali en George Soerjoesing. Deze 3 heren waren respectievelijk als assistent-architect/tekenaar, verslaggever en constructeur betrokken bij de bouw van de SIV moskee in de periode 1973-1984. Het boekwerk zou worden opgedragen aan de ontwerper en architect van het gebedshuis, Nazier Ataoellah, die in 1992 kwam te overlijden. De publicatie was in eerste instantie bestemd als fotoboek om de architectuur en totstandkoming van dit prachtige bouwwerk aan de Keizerstraat te beschrijven.
Gaandeweg het traject kwamen de heren Ahmadali en Ghafoerkhan in contact met een Nederlandse uitgeverij, LM Publishers, en de auteur Michel Bakker. Na kennis te hebben genomen van het boekwerk in wording, gaven deze heren te kennen graag een bijdrage te willen leveren, en het boek dan tevens in Nederland te doen uitkomen. De reden hiertoe was in de eerste plaats om de (Lahore) Ahmadiyya Beweging, waartoe de SIV behoort, als vreedzame moslimgroepering aan een breder publiek in Europa te presenteren, waar negatieve beeldvorming over de Islam aan de orde van de dag is. Derhalve werd naast de architectuur ook de opkomst van de Ahmadiyya Beweging, internationaal en in Suriname, in het boek opgenomen, evenals de opkomst van de Islam in Suriname. Zodoende werd het 120 pagina’s tellend boek behalve een architectonisch, tevens een historisch en wetenschappelijk werk. En middels dit boek wordt de SIV-moskee, die vreedzaam naast de Joodse synagoge aan de Keizerstraat staat, als toonbeeld van wereldvrede aan een breder internationaal publiek gepresenteerd.
Terwijl de voorbereidingen voor het boek nog gaande waren, overleden George Soerjoesing en Basharat Ahmadali, beide in 2016. Hierdoor lagen de voorbereidingen enige tijd stil en op initiatief van de enige overgebleven uit de groep van 4 vrienden, Ghafoerkhan, werden de verdere voorbereidingen toevertrouwd aan een team bestaande uit Riaz Ahmadali, Zebier Hoeseni (Nederland) en Toyab Ahmadali. En na nog eens 2½ jaar hard werken kon eind 2018 het boek eindelijk naar de drukpers. De publicatie is mede mogelijk gemaakt door De Surinaamsche Bank. Het boekwerk zal vanaf januari 2019 in de handel verkrijgbaar zijn. Een inkijkexemplaar staat online op lmpublishers.nl/catalogus/hoofdmoskee-surinaamse-islamitische-vereniging.

error: Kopiëren mag niet!