LVV stoort zich niet aan kort geding SPBA

Het is een week geleden dat de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) de intentie heeft getoond om een kort geding aan te spannen tegen het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Dit, vanwege de jarenlange ineffectiviteit van LVV bij het versoepelen van de inzaai- en oogstactiviteiten van de padieproducenten van de Middenstandspolder (MSP) in het district Nickerie. Ondertussen heeft het ministerie er geen werk van gemaakt om hen een helpende hand te bieden. De volksvertegenwoordiger Jitendra Kalloe (VHP) vraagt zich af hoe LVV zich nog steeds zo achteloos kan opstellen.
MSP is landaanwinningsproject LVV
In gesprek met Dagblad Suriname benadrukt Kalloe dat de MSP een omvang heeft van circa 1600 hectare, welke onderverdeeld is tussen de 20 en 27 hectare. Dit komt neer op 68 farms\units. Met de arealen van Wageningen komt het geheel neer op 7000 hectaren.
“De MSP is direct aangesloten op de infrastructuur van de Stichting Machinale Landbouw (SML), waardoor het voor de irrigatie volledig afhankelijk is van de waterpompen te Wageningen. Doordat MSP een landaanwinningsproject (polder) is van LVV betekent het dat het ministerie verantwoordelijk is voor de optimale productieomstandigheden (infrastructuur en irrigatiewatervoorziening).” Waarom er geen adequate invulling wordt gegeven aan deze verantwoordelijkheid, is een groot vraagteken.
Slecht onderhoud infrastructuur en waterpompen
Kalloe merkt op dat de achteruitgang in het inzaaien van padie in dit gebied sedert 2013 sterker merkbaar is als gevolg van slecht onderhoud van de natte en droge infrastructuur en waterpompen. “Je krijgt dan in het natte seizoen veel wateroverlast en in het droge seizoen een tekort aan irrigatiewater. De belofte dat de nieuwe waterpompen tegen eind van 2018 geïnstalleerd zouden zijn, is niet waar gemaakt.” Het eigen oplossingsmodel van de padieproducenten, om water via de ontwateringssluis nabij de Henarbrug in te laten, is niet meer doorslaggevend vanwege het zoutgehalte in de Nickerierivier. “Ook dit ontstaat door een slecht onderhoud van de schutsluis te Arawara\Wayambo.”
Oplossing
Kalloe beveelt 2 zaken aan om de inzaai alsnog veilig te stellen. Allereerst dient LVV het
water via de ontwateringskleppen nabij het Relykanaal\sluis in te laten, waarvoor de betreffende kanalen uiteraard opgeschoond moeten worden. Ook is het van belang dat de nieuwe waterpompen spoedig operationeel worden. Voor de padieproducenten betekent het uitblijven van een kordate aanpak vanuit de overheid een cumulerende inkomstenderving, waardoor zij hun vaste lasten niet kunnen betalen. “Voor het huidige seizoen zien de vooruitzichten voor een goede inzaai er heel slecht uit”, aldus Kalloe.
KSR

error: Kopiëren mag niet!