Advocaat Kanhai pleit voor vrijspraak in levensberovingszaak bewaker Lakhichand

Advocaat Irvin Kanhai heeft maandag gepleit in de levensberovingszaak van Sewtjaran Lakhichand (59). Kenneth H. (27), Alexandro M. (28), René J. (24), Ashwien Ch. (23) en de 19-jarige Jeetender D. staan allen terecht voor dit strafbaar feit. Tegen elk der verdachten heeft het Openbaar Ministerie een strafvoorstel van 20 jaar gedaan.
Kanhai heeft tijdens het pleidooi de rol van zijn cliënt Alexandro belicht. Hij legde uit dat een dagvaarding moet worden verfeitelijkt. Naar de mening van de advocaat is de dagvaarding onduidelijk. “De wijze waarop de vervolging heeft gemeend de feiten bij elkaar te zetten, is onduidelijk en niet begrijpelijk. Volgens de dagvaarding is aan de verdachten onder A ten laste gelegd doodslag tezamen en in vereniging als sub B, doodslag onder verzwarende omstandigheden en tenslotte als C, gekwalificeerde diefstal, althans een poging daartoe. Het Openbaar Ministerie heeft in haar requisitoir aangeven dat de vervolging niet erin is geslaagd om het bewijs aan te voeren dat de opzet van de verdachte enkel en alleen gericht was om Lakhichand te doden en zij vroeg aan de rechter alle verdachten voor sub A vrij te spreken. Wat Kanhai vreemd vindt, is dat opzet bij het gronddelict, doodslag niet is bewezen. Hij verzocht de rechter om het OM niet ontvankelijk te verklaren. Kanhai merkte op dat het OM op geen enkele wijze heeft voldaan aan de gestelde eisen. Het OM heeft de delictsomschrijvingen niet verfeitelijkt. Het moet nog worden bewezen dat tezamen en in vereniging het plan is beraamd om de gekwalificeerde doodslag te plegen. “Deze verdachte wist slechts van de diefstal die gepleegd zou worden en wel het stelen van pakken cement. Uit geen enkele verdachtenverhoor, noch getuigenverhoor blijkt dat afgesproken was om iemand te vermoorden en daarna de diefstal te plegen. Deze vaststelling is van belang”, aldus Kanhai.
De verdachten spraken met elkaar af om cement te gaan stelen.  Zij vertrekken in een voertuig. René en Alexandro stappen elk uit de wagen, René gewapend met een hamer en Alexandro met een jerrycan. Bij het zien van de verdachten schreeuwt de bewaker naar hen, waarna Alexandro het bos invlucht. Kanhai legde uit dat volgens zijn cliënt hij de jerrycan meenam om de wachter te misleiden. Zogenaamd was hun voertuig defect en hadden zij water nodig. Een andere medeverdachte mishandelt en knevelt de bewaker. Op dat moment was Alexandro in het bos. Van belang zijn de elementen van bewuste en nauwe uitvoering. De advocaat herhaalde dat opzet bij doodslag volgens het OM niet is bewezen en dat nam de advocaat over. De medeplegers zijn strafbaar voor elkaars gedragingen voor zover deze binnen hun gezamenlijk opzet kunnen worden gebracht. “Indien u uw anker wenst te leggen op het ten laste gelegde onder gekwalificeerde doodslag, vraag ik u om mijn cliënt te willen vrijspreken, omdat de pogingvorm is ten laste gelegd”, zei Kanhai. Naar de mening van de verdediging moet er sprake zijn van een voltooid delict. Na zijn pleidooi verzocht Kanhai de rechter om zijn cliënt naar huis te willen sturen. De rechter besliste negatief over dit verzoek. Advocaat Raoul Lobo was niet ready om zijn pleidooi te houden en verzocht het gerecht hem wat ruimte te willen geven. Advocaten Robby Denz en Benito Pick hebben elk zich solidair gesteld en hebben besloten om op de volgende zitting te pleiten. Op 7 januari komen deze 3 raadslieden aan het woord. Alle verdachten blijven aangehouden.
Saskia Bandhan 

error: Kopiëren mag niet!