Het is belangrijk onder de vleugels van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur te vallen. Het Nancy’s Kids Care Instituut (NKC-Instituut) is opgericht op 16 juli 2017 en bestaat al een jaar. Het is een succesvol jaar geweest, aldus de leiding van de school. ‘Wij gaan nu het tweede schooljaar in. Het instituut is bezig met het proces van erkenning door MinOWC. Dit is belangrijk voor het geven van goed onderwijs en de aanschaf van leermiddelen. Inmiddels is er goed advies ontvangen vanuit het ministerie, waarin aangegeven is dat dit een goed initiatief is en past in het kader van inclusief onderwijs.’
Nancy Nathoenie, directeur van de school, geeft vervolgens aan dat de zorggroep heel groot is. “Wij zijn een particuliere organisatie en kunnen het MinOWC hierin ondersteunen. Wij moeten samenbundelen om zaken te kunnen realiseren.” Het NKC Instituut is een samenwerking aangegaan met “Het Blindencentrum” waarbij er ook ambulante onderwijskundige begeleiding geboden wordt aan leerkrachten, wat moet resulteren in professioneel onderwijs aan kinderen met een visuele beperking.
Grote zorggroep
Er is een grote vraag naar opvang/onderwijs voor “zorgkinderen”. Aangezien gebleken is dat deze groep vaak vergeten wordt, heeft NKC als slogan: “Wij kunnen niet van alle kinderen sterren maken, maar ze op hun eigen unieke manier laten schitteren”. Dus, er moet geen uitsluiting zijn voor deze groep in de Surinaamse samenleving.
Elk kind is welkom op het NKC-Instituut, daar er geen onderscheid gemaakt wordt. “Wij staan open voor kinderen met een beperking maar ook kinderen die het reguliere onderwijs kunnen volgen. Wij bieden niet alleen onderwijs aan leerlingen in kleine groepen, maar ook aan kinderen met een beperking, zoals autisme, dyslexie, een visuele beperking of een lichamelijke beperking, Downsyndroom, kinderen die een beetje traaglerend zijn of niet zo goed zijn in het onthouden enz…..”
De groepen worden op grond van hun functioneren samengesteld. Aan deze kinderen wordt adaptief gericht onderwijs verzorgd, dat niets anders is dan inclusief onderwijs waarbij het onderwijs 1 op 1geboden wordt en er ingespeeld wordt op de onderwijsbehoeften van elk kind.
Het NKC Instituut heeft een georganiseerd team. De lessen worden door bevoegde en getrainde leerkrachten verzorgd.
De leiding van NKC bestaat uit de algemene directeur, twee (2) onderdirecteuren, waarvan één de interne begeleider is, wat inhoudt dat deze de leerkrachten begeleidt en coacht in het uitoefenen van hun taken. Daarnaast heeft het NKC Instituut een externe professionele hulpverlenende unit, bestaande uit een ergotherapeut Marinthe Goedschalk, een logopedist Mel Artist en een psycholoog Marguary Rattan – Tewari. Kinderen krijgen ook functioneel onderwijs en mogen op een praktische wijze hun talent ontwikkelen, bijvoorbeeld door te tuinieren en kokkerellen. Zij doen ook aan gymnastiek/zwemmen voor de motorische ontwikkeling.