Rekenkamer: ‘DNA moet alsnog vragen stellen in kwestie Carifesta XI’

1Rekenkamer DNA moet alsnog vragen stellen in kwestie Carifesta XIDe overschrijding van het budget was aanleiding voor de president van de Republiek Suriname om een onderzoek te laten instellen naar de financiële administratie van de Carifesta XI-organisatie. De Clad heeft dit onderzoek uitgevoerd. Uit een analyse van de financiële en niet-financiële informatie blijkt volgens een Rekenkamerverslag (maart 2018) onder meer dat de festivalkosten 67% hoger zijn uitgevallen dan begroot. Het aantal participanten was 70% hoger en het aantal liaisons officers en event werkers was 85% hoger dan begroot. De kosten zijn hoger uitgevallen, omdat extra activiteiten zijn uitgevoerd.
Uit het onderzoek bleek dat van een adequaat en transparant financieel beheer geen sprake is geweest. Naar mening van de Rekenkamer zijn de argumenten van de Carifesta XI-organisatie zoals ‘de aard van het project en de noodzaak tot snel handelen onder tijdsdruk’, niet valide en is verwijtbaar dat heel excessief is omgegaan met gelden van sponsoren en financiële middelen van de overheid.
Wat ging er mis?
Het festival was begroot op SRD 23 miljoen. Er is uiteindelijk hier SRD 39 miljoen voor uitgegeven, een overschrijding van SRD 15 miljoen. Deelnemers waren begroot op 1500. Uiteindelijk hebben 2.539 personen deelgenomen aan de organisatie van het geheel (een overschrijding van 1039). Liaison officers en event werkers waren begroot op 500 terwijl 927 deelnamen (een extra 427). Van de totale kosten moest nog SRD 18 miljoen worden betaald aan leveranciers.
Voor de ontvangsten van financiële middelen zijn geen registers bijgehouden. Voor de bankbetalingen hebben de aanvragen niet op basis van liquiditeitsbehoefte plaatsgevonden. Voor de uitgaven en voor 124 kasbetalingen groter dan SRD 10.000 zijn in 106 gevallen geen facturen aangetroffen en zijn niet alle bedragen conform factuur overgemaakt. In 11 gevallen zijn facturen in vreemde valuta overgemaakt, dit is niet conform de ministeriële instructie. In 71 gevallen ontbreekt de handtekening en/of paraaf van de festivaldirecteur. Offerten-procedures zijn niet toegepast. Er zijn geen inhoudelijke verslagen opgesteld, waardoor niet tijdig kon worden ingespeeld op eventuele budgetoverschrijdingen. Uit de inventarisatie van duurzame gebruiksgoederen blijkt dat niet alle tijdens de inventarisatie aangetroffen duurzame gebruiksgoederen zijn opgenomen in het financieel verslag en niet alle aangeschafte duurzame gebruiksgoederen zijn aangetroffen tijdens de inventarisatie.
Sponsoring
Ten aanzien van de financiële administratie met betrekking tot de sponsoring is vastgesteld dat in totaal SRD 20.600.412 beschikbaar is gesteld door de overheid en sponsors. Voor een bedrag van SRD 221.875 zijn geen bescheiden aangetroffen waaruit de herkomst van deze ontvangsten blijkt. Het financieel eindverslag vermeldt dat er 39 sponsoren waren; slechts 1 sponsorovereenkomst is aangetroffen. Van sponsoren is SRD 1.428.556 per bank ontvangen. Per kas is een totaalbedrag aan sponsoring ontvangen van USD 65.500 (SRD 219.42510). In het financiële verslag is een bedrag van SRD 347.289 opgenomen als ontvangsten in natura. Onderbouwing om welke goederen of diensten het gaat, is niet aangetroffen. Het is onzeker of alle door sponsoren geschonken bedragen zijn verantwoord, omdat de aanvraagbrieven voor sponsoring en bedankbrieven voor ontvangen sponsorbedragen niet zijn aangetroffen.
Geen acties meer
De huidige minister van Financiën heeft per brief van 20 februari 2018 aangegeven dat het Clad-rapport op 23 augustus 2016 naar DNA is verzonden. Tot nu toe blijkt het parlement hier niet in het openbaar hierop te zijn ingegaan. In zijn brief vraagt de minister aan de Kamer en de Clad om hun wettelijke taken in deze uit te voeren, zodat een volledig rapport kan worden opgemaakt. De Kamer vindt het opmerkelijk dat de minister pas na bijna 4 jaar na het uitkomen van het Clad-rapport, een beroep doet op de Kamer om een onderzoek uit te voeren. De Kamer is van mening dat vrijwel direct een vervolgonderzoek uitgevoerd had moeten worden. Hoe later daartoe wordt besloten hoe gecompliceerder het is een dergelijk onderzoek uit te voeren, omdat de kans groot is dat relevante betrokken personen niet meer beschikbaar zijn en/of benodigde controle-informatie niet bewaard is gebleven. Ook de Kamer vindt het opmerkelijk dat na het verzenden van het Clad rapport in augustus 2016 naar DNA, de volksvertegenwoordiging geen voor de burgers zichtbare activiteiten heeft ondernomen. Zij beveelt DNA aan om alsnog vragen te stellen aan de regering inzake deze kwestie.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!