Openbrief aan de Procureur-Generaal

Hierbij doe ik een dringend beroep op u om mijn aanvraag voor een enkel-schot jachtgeweer-vergunning, gedaan op 29 mei 2017, onder nummer G 300/17, met spoed te willen behandelen (zie bijlage).
Normaliter is het zo dat na een dergelijk verzoek de aanvrager een schrijven krijgt van Justitie waarin de ontvangst van het verzoek wordt bevestigd, met de mededeling ‘dat het verzoek is ontvangen, in behandeling is en dat de aanvrager spoedig zal horen van het Ministerie’. Ik heb nooit iets vernomen van uw kantoor, geachte Procureur Generaal.
Omdat ik na zes maanden nog steeds geen reactie kreeg, toog ik naar de Henck Arronstraat waar de dienstdoende agent mij verwees naar de Politie aan de Coppenamestraat, waar ik eerst al was geweest. De dienstdoende Onder Inspecteur, een vriendelijke dame, zei ‘dat men mij had gebeld om mij uit te nodigen voor een persoonlijk onderzoek, maar mij niet aan de telefoon had gekregen’. Mijn aanvraag was daardoor voorlopig geseponeerd. Kennelijk doet de politie, na een enkele poging, geen verdere moeite meer de persoon in kwestie te bereiken.
Op dringend verzoek van genoemde Onder Inspecteur ging ik onmiddellijk (‘voordat zij uw verzoek definitief seponeren’) naar het politie bureau te Geyersvlijt, waar ik een afspraak maakte voor een persoonlijk onderzoeksgesprek. De agent die mij al tutoyerend interviewde, maakte een rapport dat, naar ik aanneem, uw bureau heeft bereikt.
Een jaar na mijn origineel verzoek, ging ik weer naar het kantoor van de PG aan de Henck Arronstraat, waar de agent achter de balie mij dit keer vertelde ‘dat als je na 6 maanden niets hoort, het verzoek is afgewezen’. Later vernam ik in de wandelgangen dat de PG geen vergunningen geeft aan personen die ouder zijn dan 65 jaar.
Geachte Procureur Generaal, als het zo is dat een aanvraag moet worden beschouwd als te zijn afgewezen, als men na 6 maanden niets heeft vernomen van uw kantoor, dan heeft de aanvrager ten minste het recht middels een schrijven te vernemen wat de redenen hiervoor zijn. Verder, moet ik opmerken dat als het waar is dat er geen vuurwapen vergunningen worden verleend aan personen die ouder zijn dan rond de 65 jaar, er dan duidelijk sprake is van leeftijdsdiscriminatie.
Ik heb drie percelen met grote watervijvers voor mijn 20 zebu koeien (zie de drie GLIS bijlagen). Het worden meer koeien in de komende jaren. Vooral in de vijver aan de Pindaweg 11, in Tijgerkreek West, Saramaca, zijn er alligators en boa constrictors gesignaleerd, maar ook in de Verlengde Rijsdijkweg, op mijn perceel no 103. Deze gevaarlijke reptielen zijn een bedreiging voor, vooral mijn kalveren. Te Verlengde Rijsdijkweg zijn er verder tijgers gezien. Een van mijn kalveren werd twee jaar geleden bijna gedood door een tijgerkat. Geregeld worden er tijgersporen gevonden in lage, zachte plekken van de grond.
Een zebu kalf van 6 maanden brengt al gauw SRD 6500 op. Een van mijn kalveren was verwond door een tijgerkat, met als gevolg etterende wonden. Uiteindelijk stierf het stiertje ondanks onze pogingen het te redden. Dit was een pracht exemplaar van wel SRD 7500 waarde. Ik behoor mijn dieren te kunnen beschermen, en zou hiernaast ook nog graag een keertje op jacht willen gaan.
Ik ben weliswaar op gevorderde leeftijd, waarde Procureur-Generaal, maar nog steeds gezond en fit. Zoals u ziet in mijn verzoek van 29 mei 2017, bezit ik een buitenlandse nationaliteit, maar ben doelbewust ingezetene van de Republiek Suriname. Ik ben sedert vijf jaren weer in mooi Suriname gevestigd en heb intussen geïnvesteerd in een woning en het opkopen van grote percelen die ik met veel arbeid, gevaar en financiële opoffering heb weten om te zetten in cattle ranches. Ik hoop, samen met mijn zoon, in de nabije toekomst, met medewerking van de Overheid, een cattle ranch van grote omvang te kunnen realiseren. Zo help ik Suriname letterlijk en op de meest directe wijze met de verdere opbouw. In het licht van het bovenstaande is het thans hoogtijd dat er in Suriname een blikkenfabriek komt, om landbouw-, veeteelt- en visproducten te kunnen exporteren.
Ik ben een hele tijd geleden, na mijn pensionering bij het MINOWC en LVV op 60 jarige leeftijd, vertrokken uit Suriname. Maar ik kwam zowat elk jaar voor een of twee maanden terug. Ik beschouw mijzelf aldus nog steeds als Surinamer.
Ik mag u verklappen, waarde Procureur-Generaal, dat ik het ten zeerste oneens ben met bijv. de Amerikaanse Vuurwapen Wetgeving waar alles mag; maar aan de andere kant lijkt het alsof Suriname een ander uiterste is; vergeeft u mij dat ik het zeg, waar niets mag. De Fransen hebben een beter evenwicht bedacht, waar men, met uitsluiting van oorlogswapens als Uzi, AK-47 of Kalashnikov, wel een vuurwapen mag aanschaffen zonder de vele frustrerende red tape.
Alles bij elkaar genomen heb ik al ongeveer 7 auto ritten gemaakt naar de kantoren van Justitie i.v.m. mijn aanvraag. U kunt u allicht voorstellen wat dit betekent m.b.t. benzinekosten en slijtage van mijn auto, naast het helpen verergeren van de mega verkeersopstoppingen in de stad en omgeving. Het parkeren van een auto is op zich al een heel riskante manoeuvre; want de meeste kleine ongelukken vinden plaats bij het parkeren en achteruitrijden. Ook moet je thans een schietgebedje doen om zo wie zo parkeerruimte te vinden. Hiernaast komt het vele tijdverlies en de vermoeidheid die deze red-tape- nachtmerries met zich meebrengen. Last but not least komt steeds meer in het verkeer het onzichtbare, rondwarende, ziekte verwekkende fantoom “luchtvervuiling” oprijzen.
Kortom, de red tape waar de Surinaamse Regering de gehele burgerij van mooi Suriname dagelijks mee confronteert, kost Suriname uiteindelijk zeker vele miljoenen US dollars per jaar. Voor veel documenten moet men meestal twee tot zelfs drie keer naar zo’n lands kantoor rijden! Indien paspoorten en rijbewijzen voor 10 jaar geldig waren, en men uittreksels van het Bevolkingsregister krijgt binnen een uur, dan zouden de files in de straten behoorlijk gereduceerd worden. Ik neem aan dat de handelaren en eigenaren van bedrijven ergere frustraties beleven bij het aanvragen van de nodige vergunningen.
En, men praat over inkomsten verhogende middelen! Het is juist dit onnodige verlies van honderden miljoenen USD per jaar waar een stop aan moet worden gezet! Met minder ‘belangrijk doen’ door ambtenaren en meer inzicht en visie bij de Overheid kan worden voorkomen dat wij op boven- en onderstaande wijze onze hard verdiende deviezen kwijtraken.
Wij nemen alles van Nederland over, geachte Procureur Generaal, terwijl Nederland een rustiger samenleving is, met een hoge graad van ontwikkeling, waar men zich doorgaans houdt aan de wet. Suriname is een veel ruwere en agressievere samenleving, waar velen ‘s avonds haast met angst naar bed gaan. Ze weten niet wat hen in de nacht allemaal kan overkomen. Zelfs overdag moet je uitkijken voordat je de auto uitstapt om de boodschappen te doen. Ik heb zelf, persoonlijk, nare ervaringen gehad in deze. Zo ook leeft bijna iedereen achter tralies, gevangen in woningen die van boven tot beneden voorzien zijn van diefijzer. De vele beveiligingsbedrijven die de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond zijn verrezen, getuigen van deze onhoudbare toestand. Waarom heeft de onderwereld toch zulk een houdgreep op onze samenleving? Deze situatie betekent mede, wederom, een enorm verlies aan deviezen!
De Verenigde Staten waren ook een kolonie, in dit geval van Engeland. Maar zij hebben niet de Engelse Vuurwapen Wetgeving overgenomen. Zij beseften dat hun samenleving niet was als het liefelijke, zachte Engeland. Vandaar hun vrije Vuurwapen Wetgeving, die iedereen het recht geeft zich te mogen verdedigen tegen brute inbrekers, verkrachters, moordenaars, en trespassers.
Dit alles is positief bedoeld, geachte Procureur-Generaal, want ik draag Suriname met haar unieke bevolkingssamenstelling een goed hart toe.
Mag ik tenslotte hieraan toevoegen dat ik eerder gedurende een aantal jaren een Stevens enkel-schot jachtgeweer bezat, met de nodige vergunning. Dit is vermeld in het aanvraagformulier. Toen ik voor lange tijd naar het buitenland vertrok, was ik genoodzaakt het betrokken geweer met vergunning over te dragen aan derden.
Intussen hoop ik spoedig gunstig nieuws van u te mogen vernemen.
Drs. Ing. Pan

error: Kopiëren mag niet!