12 verdachten zeepiraterijzaak voor de rechter

Terry D., Chris P., Doodnath M., Rameshwaru R., Madre K., David W. alias ‘Crackhead’, Ramdeo P., Premnath P. alias ‘Sanbad’, Sureshdien N., Feroz B., Ray T., en Ganesh D. alias ‘Bolo’ moesten zich gisteren voor de groene tafel verantwoorden voor de brute zeeroven in april in Surinaamse wateren. Bij de zeeroven van 27, 28 april en 3 mei waren 25 slachtoffers betrokken. Twaalf personen worden nog vermist. Aangenomen wordt dat die de gruwel niet hebben overleefd. Acht vissers overleefden de aanval wel. Het drama heeft een schok teweeg gebracht in zowel de Surinaamse als Guyanese samenleving. Op de strafzitting werd de zaak voorgedragen door openbare aanklager Mirella van Dijk. Alle verdachten staan in zowel het tweede als derde kanton terecht voor gekwalificeerde doodslag, diefstal met geweld de dood ten gevolge hebbende en overtreding van de Vuurwapenwet. De raadsman van Ramdeo, Murwin Dubois, bracht onder de aandacht van kantonrechter Marie Mettendaf dat hij eerder juist gecorrespondeerd heeft met officier van justitie Claudia Bruining over een onderzoek en bewijsmateriaal, die zouden kunnen leiden tot de onschuld van zijn cliënt. Het verbaasde hem dat Van Dijk de zaak heeft voorgedragen. De rechter hield de advocaat voor dat het de bedoeling is dat Bruining deze zaak op een andere datum namens het OM behandelt. Dat zal op een speciaal uitgeschreven strafzitting van 11 december gebeuren. Opvallend is ook dat 6 van de verdachten geen advocaat hebben. De rechter heeft hun verzoek gehonoreerd om kosteloos advocaten toe te voegen aan hen.
Vergeldingsactie
Onderzoek wijst uit dat de recente slachting op zee een vergeldingsactie was. De aanval, waarvan wordt vermoed dat het een wraakactie was, vond plaats na de dood van Somnauth Manohar, die op 30 maart werd neergeschoten, naar verluidt door andere vissers. De bekende Guyanese zakenman van Corentyne, Nakool Manohar – bekend als ‘Fyah’ en de broer van Somnauth -, is sindsdien aangeklaagd voor de moord op een van de vissers. Hij zou het meesterbrein zijn geweest van de aanvallen.
Dubbele klap voor visser Sherwin Lovell
Visser Sherwin Lovell sprong in de zee tijdens de aanval. Hij had 2 dagen in het water doorgebracht voordat hij werd gered. Zijn linkerarm, die door de criminelen met een houwer was bewerkt, moest in gips. Daags daarna overleed ook de levenspartner van deze visser vanwege de schok van dit geval. De vissers zijn weer aan het werk nadat de ministers van Defensie en Justitie & Politie hen veiligheidsgaranties gaven. Zowel in Suriname als in Guyana zijn de verdachten, onder wie 2 beruchte piratenleiders, opgepakt.
Slachting vissers voor Wia Wiabank
Sanbad wordt ervan verdacht de leider te zijn van de piratenbende, die op 27 april enkele vissers heeft afgeslacht. Eén van de slachtoffers, die het geval heeft overleefd, verklaarde eerder tegenover de politie dat hij als kapitein van één van de vaartuigen bezig was netten uit te gooien ter hoogte van de Wia Wiabank toen een vaartuig hen naderde. In de boot was een Guyanees, gewapend met een jachtgeweer. In het vaartuig zaten ook Bolo, Crackhead, Sanbad en een donkere man die hij niet kende. Degenen die hij bij naam kende, zijn allemaal Guyanees. ‘Er werd een schot gelost, waarna de kapitein en zijn bemanning gesommeerd werden te gaan liggen in het vaartuig. De zeerovers enterden de boot, waarna zij de kapitein en zijn bemanning kapverwondingen toebrachten. Vervolgens moesten de kapitein en zijn bemanning overboord springen. “Eén van de bemanningsleden wist niet te zwemmen en verdween in de diepte”, verklaarde de kapitein. Hij zei dat toen hij in het water sprong, Bolo een schot in zijn richting loste. Hij zwom weg, maar kon nog zien hoe de overige bemanningsleden die in het water waren, met bamboestokken op het hoofd werden geslagen. Een voorbij varende vissersboot hielp hem in de middag van de volgende dag.
FR

error: Kopiëren mag niet!