Noersalim: ‘Database nieuwe ID-kaarten blijft in Suriname’

Er hoeft volgens minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken geen vrees bij de Surinaamse gemeenschap te zijn over het misbruik van gegevens van burgers bij de invoering van de nieuwe biometrische identiteitskaarten. De database (gegevensbestand) van deze kaarten zal niet in Servië komen, maar in eigen beheer in Suriname. De bewindsman is gisteren breedvoerig in De Nationale Assemblee (DNA) ingegaan op de ID-kaartenwet 2018. Suriname wordt door Servië ondersteund bij het uitvoeren van dit project, nadat software en hardware die nodig zijn voor het vervaardigen van biometrische ID-kaarten eerder daar zijn aangeschaft. De totale kosten voor het project, dat door het Servisch bedrijf Vlatacom wordt uitgevoerd, komt volgens Noersalim neer op 9.710.000 US dollars. De kostprijs voor één biometrische ID-kaart is 11 US dollars. In het buitenland, voornamelijk Botswana, is veel kritiek geuit op handelingen van Vlatacom. In de Botswana Gazette van 26 februari 2015 zijn kritische opmerkingen gemaakt met betrekking tot dataveiligheid, datadiefstal en fraude. Ditzelfde bedrijf is nu door de Surinaamse regering in de arm genomen. Vandaar dat er een grote vrees voor manipulatie van de verkiezingen is bij verschillende politieke partijen in Suriname. Volgens Noersalim is veiligheid een aangelegenheid die hoge prioriteiten geniet.
Database in gesloten netwerk
De bewindsman verzekerde het college dat de database met gegevens van elke burger in een gesloten netwerk zit. “Hetgeen betekent dat er niet toegankelijk is via het internet. Als het systeem uitvalt, wordt het opgevangen door een back-up die automatisch overneemt. Het systeem zelf is goed beveiligd. Toegang tot het systeem krijgt ook niet een ieder, want het is geregeld middels authenticatie. Dat wil zeggen dat alleen medewerkers met gebruikersrechten toegang hebben tot het systeem. Elke medewerker, die toegang heeft tot het systeem, zal moeten inloggen met een three-way authentication. Dit bestaat uit een medewerkerskaart, persoonlijke pincode en vingerafdruk”, stelde de minister.
Database Surinaamse paspoorten inderdaad in Canada
Noersalim bevestigde dat het gegevensbestand van Suriname voor wat paspoorten betreft, inderdaad in Canada is. Hierover had Andre Misiekaba (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs, eerder zijn misnoegen geuit. Met het systeem van de ID-kaarten bestaat volgens Noersalim de mogelijkheid om deze paspoortendatabase terug te halen naar Suriname. “Omdat de administratie en beheer van het hele paspoortensysteem in handen zijn van de leverancier. Waarschijnlijk is dat toen zo overeengekomen. Daarom is één van de prioriteiten van onze ID-kaartensysteem geweest om de administratie en beheer in handen te laten blijven van Suriname. Met de introductie van dit systeem kunnen wij het beheer van deze voor ons zeer cruciale paspoortendata op termijn terug hebben in eigen boezem”, aldus de minister.
ID-kaart eerste keer gratis
De ID-kaart is slechts voor de eerste keer gratis en met name 16-jarigen. In 2016 hebben 7.544 personen in de leeftijd tussen 16 en 17 jaar zich aangemeld voor het vervaardigen van een ID-kaart. In 2017 ging het om een aantal van 7.672. De nieuwe identiteitskaart heeft ongeveer 50 veiligheidskleppen en heeft een geldigheidsduur van 5 jaar. Noersalim bekijkt het voorstel om dit op te trekken naar 10 jaar. Deze kaarten zullen in tegenstelling tot de huidige, voldoen aan de veiligheid en kwaliteitseisen welke internationaal gelden. De gegevens op de kaart worden uitgebreid, waardoor ook de vingerafdruk, een machineleesbare zone met een MRZ-code, een kaartnummer, een chip en een vervaldatum worden opgenomen. Binnen drie jaren na inwerkingtreding van deze wet moeten alle identiteitskaarten uitgegeven op basis van de Identiteitswet van 3 juli 1974 zijn vervangen. De oude kaarten zijn tot na de verkiezingen van 25 mei 2020 nog geldig, waardoor burgers normaal met de huidige ID-kaarten naar de stembus mogen. De openbare commissie vergadering wordt op een nader te bepalen datum voortgezet.
FR

error: Kopiëren mag niet!