Lachmising maakt zich zorgen over SLM

Robbi Lachmising
Robbi Lachmising
Robbi Lachmising, gewezen directeur bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), maakt zich zorgen over de manier waarop zaken momenteel aan toegaan binnen de SLM. “Ik begin mij ernstig zorgen te maken over SLM. Het bedrijf moet gereorganiseerd worden. Je kunt niet met de botte bijl hakken”, stelt Lachmising. Hij heeft sinds zijn aftreden, de komst van de nieuwe directie, nieuwe genomen besluiten en haar omgaan met het personeel zitten volgen. Zaken die in zijn ogen als gewezen bedrijfsleider niet allemaal door de beugel kunnen. “Terwijl toerisme toeneemt en terwijl je een overeenkomst hebt met TUI, sluit je Residence Inn. Je moet toch kijken hoe je het zult uitbreiden en je service kunt verbeteren.
Ik ben het ermee eens dat Residence Inn al jaren verlies lijdt. Als iets gedoemd is te sterven, dan zeg ik oké. Maar als je om je heen kijkt, hotels komen, Marriott gaat verbeteren en uitbreiden, Suriname gaat boomen als er olie uit de grond gehaald wordt, dan nog sluit je Residence Inn”, zegt Lachmising.
De vakbond (BPSLM) heeft vaker aangekaart dat de nieuwe directie als opdracht had meegekregen, de deuren van de SLM te sluiten. De directie stelde juist het tegenovergestelde, met name zij als opdracht zou hebben meegekregen om het bedrijf juist gezond te krijgen. De bond bleef hier echter op persisteren. “Ik was er niet bij, maar als dat het geval is, dan kunnen wij Suriname afschrijven voor wat luchtvaart betreft. Dan zijn wij overgelaten aan de willekeur van de buitenlandse maatschappijen. Ik denk niet dat dat een goed besluit zou zijn”, meent Lachmising.
Problemen waar Lachmising naar verwijst in gesprek met Dagblad Suriname, waren er ook in zijn periode als directeur bij de SLM. Hij heeft ook de kans gehad om de problemen op te lossen. Dagblad Suriname vroeg Lachmising wat hij zelf heeft betekend voor het bedrijf, als blijkt dat de problemen nog steeds niet zijn opgelost. Naar zijn oordeel werden er onder zijn leiding wel successen geboekt. “Wij waren op de goede weg. Wij hebben oude vliegtuigen vervangen. De laatste had er al in oktober moeten zijn, maar ik weet niet waar die nu blijft. De nieuwe directie heeft juist stappen achteruit gemaakt door dingen stop te zetten en niet goed te onderzoeken hoe verder uit te breiden. Het probleem met de nieuwe aangetrokken directeuren is het gemis van luchtvaartkennis. Dit is een specifieke kennis. Je moet weten wat voor vliegtuig je nodig hebt, wat winstgevend is, wat de klant verwacht op een bepaalde route enz.”, stelt Lachmisng.
De oud-bedrijfsleider vindt het jammer nooit te zijn uitgenodigd door de huidige directie, om over zijn deel van de opgedane kennis en verrichte werk te vertellen.
“Men neemt wel een consultant in dienst om HRM te doen. Dit, terwijl HRM zichzelf kan bedruipen. Men heeft een consultant in dienst genomen om de marketing te doen. De man zit er al meer dan 3 maanden. Wat heeft hij gepresteerd? Dan weet ik nog niet welke andere consultants men in dienst heeft. Ik heb ook consultants in dienst genomen, maar consultants die hun vak kennen. Daarnaast zijn heel wat andere projecten stopgezet. Als je nu bijvoorbeeld naar Paramaribo wil vliegen en dat online zoekt, is het eerste wat je krijgt: vluchten van KLM. Dat zou niet mogen”, stelt Lachmising.
Als voorbeeld van een succesvol project brengt Lachmising de uitbreiding van de Technische Dienst in herinnering. Er zijn 13 Surinaamse jongens opgeleid om A-Checks in Suriname uit te voeren, die een besparing van ruim US$ 800.000 per jaar opleverde.
De gewezen SLM’er benadrukt zich zorgen te maken over de toekomst van het bedrijf en zo ook van het land. Meer nog maakt hij zich zorgen om de vorming van de jeugd. Een eigen luchtvaartmaatschappij zou een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de opbouw van de lokale economie. De manier waarop zaken aan toe gaan, leidt volgens Lachmising er niet toe dat de jeugd zal willen meehelpen aan de ontwikkeling van het land.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!