Ruim 55.000 klanten Telesur overgezet op glasvezelinfrastructuur

2 Ruim 55000 Telesur klanten  overgezet op glasvezelinfrastructuurHet Telecommunicatiebedrijf Suriname (Telesur) is al geruime tijd drukdoende haar infrastructuur aan te passen om het internetverkeer in Suriname sneller te doen verlopen. Telesur biedt in de gebieden die reeds overgezet zijn op de glasvezelinfrastructuur snelheden tot 10 Mbps (1.25 MBps) en 20 Mbps (2.5 MBps) aan huishoudens aan.
Mbps betekent megabit per seconde. Mbps wordt gebruikt met verwijzing naar download- en uploadsnelheden. Daarnaast is er ook een ander acroniem ‘MBps’. MBps staat voor megabytes per seconde. MBps wordt gebruikt met verwijzing naar de bestandsgrootte of de hoeveelheid overgedragen gegevens. Er zijn 8 bits aan data nodig om 1 byte te evenaren. Stel dat jij een bestand download dat uit ongeveer 2 megabytes bestaat. Je hebt een downloadsnelheid van 8 megabit per seconde nodig om het bestand binnen 2 seconden te downloaden.
Als jij dus een Youtube-filmpje van 5 minuten van ruim 20 MBps wilt zien, zou zo een filmpje in ruim 16 seconden gedownload moeten zijn op de internetsnelheid van Telesur. Jennis Asraf, Manager Corporate Communication bij Telesur, stelt dat indien mensen hogere bandbreedtes nodig hebben dat door Telesur op maat aangeboden kan worden. Het kan voorkomen dat na de overname op het glasvezelnetwerk er nog storingen optreden. In deze situaties wordt er per geval onderzoek gedaan of het een storing van de modem of de binnenhuisbekabeling betreft. Het supportteam van Telesur maakt dan contact met de klanten om de storing per geval te onderzoeken en op te heffen.
Er zijn nu reeds klanten aan wie Telesur 500 Mbps tot zelf 1 Gbps (1000 MBps) levert. Er zijn ook wholesale klanten aan wie 5Gbps tot 10Gbps wordt geleverd. Telesur levert momenteel twee basisopties: tot 10 Mbps en 20 Mbps. Eind oktober heeft Telesur een groot deel van de internetverbindingen overgenomen op de glasvezelinfrastructuur (FTTC- netwerk). Er zijn 253 minicentrales (de bekende grijzen kasten) in het netwerk gezet om de bestaande nummers over te nemen en om extra capaciteit te creëren voor nieuwe aansluitingen, 260km glasvezelkabel in de EBS-masten gelegd en 55.000 klanten overgezet. Dit was het resultaat van meer dan 714.000 manuren werken.
Streamen en downloaden van Youtube etc. moet hierdoor sneller gaan. Afhankelijk van waar de klanten het internet gebruiken, kunnen die nagaan of zij 10 Mbps nodig hebben of een 20 Mbps. Als er veel gebruikers tegelijk zware programma’s (filmpjes etc.) bekijken, dan heeft men een hogere bandbreedte nodig en dan kan Telesur dat samen met de klanten uitwerken. De werkzaamheden zijn nog niet afgerond; men is nog bezig met de afwerking in de overige gebieden. Intussen is fase 2 gestart waarbij er in met name de woonwijken waar er nog geen telecominfrastructuur is en gebieden waar de oude koper bekabeling zeer verslechterd is, glasvezel tot aan huis wordt uitgevoerd.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!