Discussie over technische en organisatorische aspecten verbonden aan beheer Afobaka Stuwdam

De Faculteit der Technologische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname heeft in haar Renewel Energy Technology programma een highlevel technische discussie over het beheer van de Afobaka Stuwdam ingekaderd. De bijeenkomst werd op 29 oktober gehouden in de University Guesthouse. Een geselecteerd gezelschap liet de gedachten gaan over: “Technische en organisatorische/institutionele aspecten verbonden aan het beheer van de Afobaka Stuwdam.” Het beheer zal eind 2019 aan Suriname worden overgedragen. De faculteit gaat ervan uit dat de regering/de staat bij deze ontwikkeling rekening zal dienen te houden met een verscheidenheid aan scenario’s, lokale en internationale drijfveren, beleidsvoornemens en handelingen. Decaan Ryan Nannan van de Faculteit der Technologische Wetenschap trad op als moderator.
Zoeken naar mogelijke scenario’s
Tijdens de discussie was het zoeken naar mogelijke scenario’s rond en na de overdracht van de stuwdam door Alcoa aan Suriname. Een panel, bestaande uit de energiedeskundigen Edmund Neus, Eddy Boetius, Viren Adjodhia en Marcel Eyndhoven, gingen in op stellingen en de vragen van deelnemers aan de discussie.
Privatiseren ja of nee?
Er werden stellingen geponeerd. Door hun stem uit te brengen, konden de deelnemers aangeven of zij er eens of oneens mee waren. Met de stelling: ‘Mag de Afobaka Stuwdam eigendom zijn van een niet publieke entiteit, waren 43% (15 personen) het mee eens. 57% (20 personen) was oneens. DNA-voorzitter Jennifer Simons: ‘Wij hebben de discussie ook gevoerd in het parlement. Wij hebben het bij wet bijna onmogelijk gemaakt dat de dam in handen van de private sector komt. Ik vertrouw geen enkele regering met een groot waterkrachtwerk, met een grote sociaaleconomische impact. Dus is er in de Energiewet bepaald dat geen enkele waterkrachtwerk in handen van particulieren kan zijn. Ik denk er zelf aan om de wet te verscherpen.’
Het probleem met private entiteiten
Volgens Simons is het probleem met private entiteiten dat er wordt gedacht aan winst maken. ‘De overheid daarentegen gebruikt de elektriciteitsvoorziening als een instrument voor ontwikkeling. Je kan natuurlijk makkelijk stellen dat het volk de marktconforme prijs moet betalen. Als de EBS een particulier bedrijf was, zou u vandaag meer dat 1,50 per kilowattuur elektriciteit betalen. De aanwezigen konden zich over het algemeen in terugvinden dat de elektriciteitsvoorziening niet alleen te maken heeft met een bepaalde prijs. Sociaaleconomische aspecten spelen ook een rol.
Het beheer toevertrouwen aan EBS of Staatsolie?
Een stelling was: ‘De Afobaka Stuwdam is/wordt eigendom van de Republiek Suriname, doch wordt het beheer uitbesteed aan een andere partij’, was 90 % van de deelnemers het mee eens. 10% was het oneens. Zijnde 35 om 5 personen. Het zou kunnen gebeuren dat de NV Energie Bedrijven Suriname of NV Staatsolie het beheer wordt toevertrouwd. Directeur Parmessar was met meer dan een dozijn stafleden prominent vertegenwoordigd tijdens de discussiebijeenkomst. Het kan ook dat de overheid een nieuwe entiteit creëert die met het beheer belast zal worden.
HD

error: Kopiëren mag niet!