Gajadien: ‘Wetten en regels overboord gegooid’

Asiskumar Gajadien
Asiskumar Gajadien
VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien, lid van de vaste parlementaire commissie Financiën, uit zijn bezorgdheid over het feit dat de regering wetten en regels van het land overboord gooit om allerlei projecten in verkiezingssfeer uit te voeren. De politicus maakt zich er zorgen over dat het leningenplafond overschreden wordt door al de leningen die worden aangegaan om tal van projecten uit te voeren. Daarnaast valt het hem op dat bij de meeste van deze projecten er geen openbare aanbestedingen worden gehouden. “Uiteindelijk worden de projecten gegund, maar je hebt niet onder controle de prijzen, nog minder als je ziet dat alles neerkomt op leningen die genomen moeten worden met graceperiodes van 1, 2 of 3 jaren. Er wordt dus een druk gelegd op de komende generaties. Dat is immoreel. Je kunt als regering dat niet doen terwijl je genoeg verdiencapaciteit hebt”, zegt Gajadien aan Dagblad Suriname.
Afwijkingsresolutie voor slechts deel rehabilitatie wegstrekking Jenny-Henar
Met de rehabilitatie van de wegstrekking Jenny-Henar van 79 km voor 80 miljoen US dollars, wordt volgens Gajadien wederom een schulddruk op de samenleving gelegd. Hoewel deze belangrijke wegstrekking rehabilitatie nodig heeft, is er geen openbare aanbesteding gehouden voor de gunning van dit werk. Dit project is ook niet opgenomen in de begroting van 2018. De politicus heeft een afwijkingsresolutie om geen openbare aanbesteding te houden van 17 miljoen US dollars gezien dat slechts betrekking heeft op een klein deel van de wegstrekking. “Er is hier afgeweken vanwege de vrees voor een calamiteit, maar over dat hele traject heb ik nog geen afwijkingsresolutie gezien. Zo zijn er ook andere projecten, waaronder ook dat van Dalian, waar er geen openbare aanbestedingen zijn gehouden”, stelt Gajadien.
Geen ruimte voor uitzonderingen
Er is geen ruimte meer om steeds te blijven lenen. Gajadien voert aan dat er een clausule is waarbij binnen de wet uitzonderingen kunnen worden gemaakt. “Er is ook een plafond gemaakt voor de binnenlandse schuld, wat inhoudt dat de regering niet boven 25% van het bruto binnenlands product (bbp) mag gaan. Wij hebben dat al overschreden. Als er sprake is van negatieve groei, kan je nog lenen om deze tekorten op te vangen. Maar wij hebben inmiddels vanuit de minister van Financiën vernomen dat we richting een positieve groei van 0,5% gaan. Dat wil dus zeggen dat je niet verder mag gaan lenen. In dit geval zou de lening van Jenny-Henar naar het parlement moeten komen”, aldus de VHP’er.
Genoeg inkomsten met gunstige prijzen goud en olie
Op dit ogenblik heeft Suriname volgens de VHP’er heel wat inkomsten vanwege gunstige prijzen bij de exporten van goud en aardolie, waardoor het sluiten van deze leningen en het verder overschrijden van het leningenplafond helemaal niet nodig was. “Vooral omdat men nu buiten de leningenwet handelt en dat is in strijd met de vigerende regels. Zo een goudprijs en productiehoeveelheden hebben wij zelf nooit onder de regering Venetiaan gekend. In principe hoefden al deze leningen niet”, aldus Gajadien. Afgelopen donderdag heeft de VHP’er deze kwestie al aangekaart in De Nationale Assemblee. De regering moet hierop nog antwoord geven.
FR

error: Kopiëren mag niet!