19 miljoen euro Centrale Bank nog steeds vast in Nederland

De ruim 19 miljoen euro van drie deviezenbanken is nog steeds niet vrijgegeven door de Nederlandse justitiële autoriteiten. Het geld werd na een geldverscheping in april door de douaneautoriteiten en het Openbaar Ministerie in Nederland in beslag genomen. Jim Bousaid, scheidend directeur van de Hakrinbank NV, hoopt dat dit probleem binnenkort wordt opgelost en dat er goede afspraken worden gemaakt, zodat vervolgzendingen niet meer last gaan ondervinden van dit soort onderzoekingen. De econoom is recent in een openhartig gesprek met Ray Rosee ingegaan op deze kwestie. Bousaid benadrukte dat deze zaak al lang zou zijn opgelost indien Suriname en Nederland een goede diplomatieke relaties zouden hebben. “Als die diplomatieke verhoudingen goed waren en Surinamers met de beste netwerken waren ingezet, was het probleem allang opgelost. Ook daar worden de belangen van het Surinaams volk en het bankwezen slecht behartigd door onze beleidsmakers.” De aanhouding heeft een storing veroorzaak op de markt in Suriname. Bousaid vindt dat beleidsmakers in Suriname debet zijn aan deze trage gang van zaken.
Veel euro’s komen uit Frans-Guyana
Het OM in Nederland heeft vragen gesteld over de herkomst van de euro’s. Bousaid benadrukt dat er veel contante euro’s in Suriname in omloop zijn. Dit geld komt voor een deel uit Europa, maar een groot deel ook uit Frans-Guyana. “Er wonen veel Surinamers in Frans-Guyana die sociale uitkeringen hebben en de koopkracht van een euro uit Frans-Guyana is bijna twee maal groter in Suriname.” Vooral de US$ 1,26 miljard die de Franse president, Emmanuel Macron, vorig jaar voor noodfinanciering aan Frans-Guyana ter beschikking heeft gesteld, heeft veel geld in de economie van het buurland gepompt.
Douane Nederland snapt er niets van
Er komt veel contant euro vanuit Suriname naar Nederland, maar Nederlandse banken zijn volgens Bousaid niet in de business om contant geld over te nemen en in girorekeningen te stoppen. “Die business doen wij dan met The Bank of China. Die bank geeft dan aan waar zij dat geld willen hebben. De douane hier (Nederland, red.) snapt er niets van. Die zegt: ‘Er komen euro’s uit Suriname en moeten vervolgens naar Hong Kong, waarna de bank het weer transfereert naar een rekening in Nederland’. Zij snappen onvoldoende dat de banken in Nederland niet in de business zijn en de infrastructuur niet hebben. Het heeft veel moeite gekost om ze dat uit te leggen.”
Pricing contante euro in Suriname was onjuist
De pricing van een contante euro in Suriname was volgens Bousaid ook onjuist. “Je kon in Suriname voor een contante euro meer SRD krijgen dan een girale euro. Dat is absoluut verkeerd. Nu is dat gecorrigeerd. De prijs van een girale euro is nu een stuk hoger dan een contante euro. Hierdoor ontstond ook een incentive om vrij geld naar Suriname te brengen en daardoor een hoger SRD bedrag te krijgen. Dat is gecorrigeerd”, stelt hij. Dat is waarom commerciële banken in Suriname kosten in rekening brengen bij eurostortingen. “Om zodoende het contant verkeer in euro’s terug te dringen. Het is een onaantrekkelijke business, heeft veel compliance problemen en hogere kosten”, aldus de econoom.
Verstoorde geldverschepingen hebben ook invloed op reisbureaus
We hebben een paar lastige zaken in Suriname. De reisbureaus verkopen tickets in euro’s en dollars. Wat zie je nu? Een heleboel reisbureaus verkopen hun tickets en willen hun euro’s storten. De IATA zegt dat die zijn geld giraal wil hebben. Wij moeten dan die euro’s omzetten”, aldus Bousaid.
FR

error: Kopiëren mag niet!