Schutter riskeert 4 jaar cel

Jaipersaud B. (31) riskeert een celstraf van 4 jaar met aftrek. Aan deze verdachte wordt het verwijt gemaakt dat hij op 14 mei 2018 op het slachtoffer A.G. heeft geschoten voor een bar in het district Commewijne. Openbare aanklager Roline Gravenbeek achtte poging moord wettig en overtuigend bewezen. Zij was de mening toegedaan dat de verdachte twee weken voor dit geval al van plan was om het slachtoffer A.G. van het leven te beroven. Zij hanteerde deze verklaring van de verdachte als bewijs. Deze verklaring heeft Jaipersaud bij de politie afgelegd. Ook werd de verklaring van de getuige Bobby H. (35) als bewijs meegenomen. Deze getuige was in eerste instantie ook aangehouden in deze zelfde zaak.
Volgens Bobby was hij op die bewuste dag samen met de verdachte en nog een paar vrienden bezig te borrelen in een bar. Op een gegeven moment kwam het slachtoffer in die bar, alwaar de verdachte en zijn vrienden zaten te borrelen. Op een bepaald moment ging de getuige naar buiten om te urineren. Toen hij terugkwam, zag hij dat de verdachte en het slachtoffer bezig waren te discussiëren. Nadien liep het slachtoffer weg en de verdachte heeft toen gericht op hem geschoten. Het slachtoffer raakte gewond. De verdachte gooide het wapen in de wagen. De getuige heeft daarna, uit vrees, het wapen gepakt en uit de wagen gegooid. Hij moest in opdracht van de schutter met zijn wagen wegrijden. Naderhand werden beiden door de politie aangehouden. Ook de verklaring van het slachtoffer hanteerde het OM als bewijs. Het slachtoffer verklaarde dat hij bij een supermarkt, aan de overkant van de bar, was gestopt. Hij is toen overgestoken en eenmaal in de bar zag hij de verdachte met wie hij eerder mot had gehad c.q. een oude vete had. De verdachte heeft op geen enkel moment met het slachtoffer gesproken. Nadat het slachtoffer een bier gekocht en opgedronken had, verliet hij de bar. Op het moment toen het slachtoffer uit de bar liep, opende de verdachte het vuur. Het slachtoffer werd geraakt en ondervindt nog steeds last van die schotwond. Hij heeft longproblemen vertelde het slachtoffer. Volgens het OM was er geen sprake van discussie tussen het slachtoffer en de verdachte.
Advocaat Chandra Algoe betoogde, anders dan het OM, dat er sprake is geweest van zwaar lichamelijk letsel, maar dan wel zonder voorbedachte rade. Volgens de raadsvrouw is voorbedachte rade een delictsbestanddeel en dat moet met bewijzen worden geschraagd. De medeverdachte heeft vanaf het prille begin aangegeven dat de verdachte en het slachtoffer in een discussie waren. Waarover het ging, wist hij niet. Volgens de raadsvrouw was de verdachte boos op het slachtoffer, omdat hij de zeepiraten hielp. Toen dit geval zich afspeelde, speelde ook de kwestie van de zeepiraterij. Volgens de verdachte heeft het slachtoffer zeker 2 piraten vervoerd naar schuiladressen. De verdachte bekent het feit en zegt dat hij het wapen vier maal heeft overgehaald waarvan 2 schoten zijn afgevuurd. Dit enkel en alleen omdat het slachtoffer zich met de zeepiraten ophield. Dat gedeelte van de verklaring alwaar de verdachte aangeeft dat hij 2 weken voor dit incident met het plan rondliep om het slachtoffer te vermoorden, is een verklaring dat op zichzelf staat en nergens ondersteuning vindt in het strafdossier.
De advocaat haalde een passage uit de literatuur en kwam tot de conclusie dat er geen sprake is van voorbedachte rade. De verdediging heeft de informatie dat de tolk bij de aanhouding van de verdachte, hem niet goed verstond. De verdachte is een analfabeet. Hij is vanaf zijn 12de begonnen met werken op zee. Hij is de enige kostwinner thuis. Hij heeft de zorg van 2 kinderen van 5 en 9 jaar. De moeder heeft de kinderen met de vader gelaten. De advocaat verzocht de rechter om niet mee te gaan met de hoge strafeis van de vervolging, en ook niet mee te gaan met de kwalificatie van het OM. Er moet een correctie komen, maar de eis van de vervolging is aan de hoge kant. Ten aanzien van het wapen en de munitie refereerde de advocaat aan het oordeel van de kantonrechter. De verdachte betuigde spijt in zijn laatste woord en verzocht de rechter hem zo spoedig mogelijk naar huis te willen sturen. Op 28 november doet de rechter uitspraak in deze zaak. De verdachte blijft aangehouden.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!